Autor: Z.S./Deutsche Welle
Sve više mladih Hrvata dolazi studirati u Njemačku. Hrvatsko izdanje Deutsche Wellea donosi priču o ponovnom porastu broja stranih studenata u ovoj zemlji. 
Kako piše DW, od 2009. godine sve se više mladih odlučuje za studiranje na nekom od njemačkih visokih učilišta pa tako i Hrvata. Prema posljednjim statistikama Njemačkog centra za sveučilišno i znanstveno istraživanje prošle je godine na različitim fakultetima u Njemačkoj bilo registrirano 4345 hrvatskih studenata. No, većina njih ipak je već završila i srednju školu u Njemačkoj. Tek ih je 710 došlo direktno iz Hrvatske. 
‘Njemačku Hrvati osjećaju gotovo kao svoju drugu zemlju, a i prihvaćenost hrvatske populacije u Njemačkoj je opće poznata. Međutim, ipak primarni razlog ostaje Njemačka kao gospodarska lokomotiva Europe pa i svijeta pa su i dalje želje u takvoj zemlji lakše ostvarljive’, komentira najpoznatiji hrvatski demografski stručnjak, Stjepan Šterc. Podsjeća da su Hrvati 60-ih godina u Njemačku išli kao građevinski radnici, dok danas tamo idu informatički stručnjaci, liječnici, inženjeri i drugi. 
Spremna na pronalazak posla kroz uporni rad u u Njemačkoj je Erna Imamović koja je došla na jedan semestar sveučilišne razmjene. ‘Osim vrlo dragih ljudi kod kuće i moje obitelji koja mi je iznimno važna, mene jednostavno u Hrvatskoj ništa drugo ne očekuje. Za promjenu stanja svijesti i promjenu društvenih prilika, promjena ne može krenuti samo od mene, od jedinke, nego je potrebna i druga strana, vlast, organizacija. A to je kod nas nažalost duboko zakazalo. Mladim ljudima u Hrvatskoj se ne daje šansa’, zaključila je ova mlada žena.

Datum objave: 14.08.2014.