Xavier Becerra državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb SAD-a i jedan od najbližih suradnika američkog predsjednika Joe Bidena sa suradnicima, a u pratnji američke veleposlanice Nathalie Rayes, posjetio je University of Pitttsburgh Hillman Cancer Center – Croatia pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koji je u zadnjoj fazi izgradnje, a koji će u suradnji s hrvatskim zdravstvenim institucijama pacijentima omogućiti dijagnostičke i terapijske usluge jednake onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u, piše Slobodna Dalmacija.

Specijalna Bolnica Sv. Katarina među prvima u svijetu uvela je cjeloviti koncept integracije personalizirane medicine…

Objavljuje Dragan PrimoracSrijeda, 17. travnja 2024.

Državni tajnik Becerra se susreo s prof.dr. Draganom Primorcem, inicijatorom projekta i Beth WIld, predsjednicom UPMC Hillman onkološkog centra u Pitssburghu. Delegaciju su dočekali i pozdravili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Radove izvodi, hrvatska tvrtka Kamgrad, a završetak se predviđa za prosinac ove godine.

University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) najveći je američki akademski medicinski centar, s više od 95.000 zaposlenih, od toga 5.000 liječnika te s godišnjim proračunom od $ 31 milijardu. O ulaganju UPMC-a u znanost I nove tehnologije najbolje govori podatak da je ta institucija zadnjih godina uložila sredstva u iznosu $ 1 milijarde, s ciljem razvoja novih lijekova i tehnologija u svrhu liječenja onkoloških bolesnika. Prije nekoliko godina, točnije 2022. godine UPMC i Specijalna bolnica Sv. Katarina potpisali su ugovor o partnerstvu u područjima pružanja zdravstvene skrbi i znanosti i blisko surađuju sa Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana.

Dolazak državnog tajnika Xaviera Becerre, jedna je od najznačajnijih posjeta najviših američkih dužnosnika Republici Hrvatskoj od njene samostalnosti i ima golemi impakt na razvoj bilateralnih odnosa između dvije države.

Američki državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb Xavier Becerra 'Ovo će značiti puno za Hrvatsku, ovdje će se…

Objavljuje Dragan PrimoracPetak, 24. svibnja 2024.

Državni tajnik Xaviera Becerre:

“Investicija u UPMC onkološki centar u Hrvatskoj, iznimno je važna za sve onkološke bolesnike. Čestitam svima koji su uključeni u projekt i radujem se skorom otvaranju ovog iznimno važnog onkološkog centra koji oslikava prijateljstvo i zajedništvo između SAD-a i Hrvatske, te kako vizionarski projekt kojeg je započeo prof. Primorac može postati realnost. Presretan sam što sam mogao posjetiti Hrvatsku, imati priliku se sastati s premijerom, te razgovarali o tome kako možemo produbiti veze između naših zemalja”

– Izgradnja sveobuhvatnog onkološkog centra koju radi UPMC u Zaboku je ogroman iskorak za zdravstvo RH i nevjerojatna prilika za onkološke pacijente i za cijeli naš zdravstveni sustav. Mogućnost da se naši onkološki pacijenti liječe najmodernijom mogućom medicinskom tehnologijom i postupcima utemeljenim za zadnjim medicinskim dostignućima golem je iskorak za Hrvatsku, ali i ogromna odgovornost za nas kako bi da onaj dio posla koji smo preuzeli na sebe, odradili na najbolji mogući način. Ukratko ovaj projekt je kao da smo u Hrvatsku doveli Formulu 1, samo što će ova Formula 1 spašavati ljudske živote. Ovo je velika stvar za cijelu Hrvatsku jer nam je ukazano povjerenje najveće sveučilišne bolnice u Americi- UPMC-a. Hvala ravnatelju Vančini i svim djelatnicima koji su odlično odradili pripremni dio posla i g. Draganu Primorcu koji je idejni začetnik ideje i poveznica da je uopće došlo do ove suradnje, a koji je neimenovani i neslužbeni, ali stvarni ambasador dobre suradnje između američkog i hrvatskog naroda. Bila mi je velika čast što smo mogli biti domaćini ovog događaja i nadam se da se vidimo na otvorenju onkološkog centra – rekao je župan Željko Kolar.

– Ovo je samo početak jedne izvrsne suradnje i sjajnog partnerstva. Želim čestiti UPMC-u na odabiru Hrvatske, uistinu odlične destinacije za realizaciju ovog iznimno zahtjevnog projekta. Hrvatska je sada u Schegenskom području i u euro zoni i sve je više investicija koje će dolaziti iz SAD-a. Na žalost, skoro svaka obitelj ima nekoga tko boluje od karcinoma, a ovaj centar će omogućiti korištenje najsuvremenije opreme i najnovijih znanja što će rezultirati najboljom mogućom skrbi za onkološke bolesnike. Za mene je velika čast biti ovdje. Državni tajnik Xavier Becerra vjeruje u Hrvatsku kao odličnu destinaciju za ovaj centar, ali i sve uključene u ovaj projekt – rekla je američka veleposlanica Nathalie Rayes.

Beth Wild je istaknula kako izgradnja University of Pitttsburgh Hillman Cancer Center – Croatia, vrijedne u prvoj fazi $ 15.000.000 ide prema svim očekivanjima, a posebno je istaknula sjajnu suradnju s Vladom RH, Ministarstvom zdravstva, Županijom Krapinsko-zagorskom, Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana na realizaciji ovog projekta iznimno važnog za skrb onkoloških bolesnika. Cijeli transfer najnovijih znanja I tehnologija iz SAD-a bit će integriran u rad našeg onkološkog centra u Zaboku, a sve na dobrobit hrvatskim I svim drugim onkološkim bolesnicima.

Prof. Dragan Primorac je istaknuo da je dolazak državnog tajnika Becerre snažna poruka o prijateljstvu SAD-a i Hrvatske, posebice vezano uz velike mogućnostima suradnje u području zdravstva i znanosti. Hrvatska ima sjajne stručnjake prepoznate u svijetu što je temelj ove suradnje, a  cijela ideja je omogućiti da znanja koja dolaze s najveće američke zdravstvene akademske institucije UPMC-a, a koja uključuju ne samo standardne oblike liječenja karcinom, nego i niz inovativnih postupaka, bude dostupno hrvatskim građanima putem usluga Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Specijalnu bolnicu Sveta Katarina, posjetila je američka veleposlanica gospođa Nathalie Rayes koja je tom prilikom…

Objavljuje Dragan PrimoracSrijeda, 24. travnja 2024.

Autor: CroExpress Datum objave: 29.05.2024.