Smješten između slikovitih visova Raduše i Vranice, u gomjem toku rijeke Vrbas, na izvoru tisućljetne tradicije i bezbrojnih priča koje su ušle u legendu, općina Gomji Vakuf-Uskoplje prostor je u kojemu se već dugi niz godina održava manifestacija koja oživljava povijest, stvara pretpostavke suradnji i razmjeni iskustava, daje smjernice za budućnost u kojoj kultura zauzima posebno mjesto.

Glazbeno-umjetničkim programom pod nazivom „Kroz Uskoplje s pjesmom“ u nedjelju 29. listopada održana je ceremonija zatvaranja 27. Uskopaljskih jeseni, događaja koji organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Podružnica Uskoplje, a koji iz godine u godinu donosi iznimno bogat glazbeni i kulturni sadržaj kojim se dodatno obogaćuje ponuda ovog srednjobosanskog gradića, mjesta bogatog poviješću, prostora koji svojim geografskim smještajem i ljepotama prirode može posramiti i razvikane europske brdsko-planinske turističke centre.

Događaj je ovo koji unosi dodatnu vrijednost u ponudu grada, a da je pun pogodak, svjedoči i iznimna posjećenost.

Svečano otvorenje 27. Uskopaljskih jeseni bilo je, podsjećamo, 15. listopada, a u osam dana ispunjenih bogatim programom posjetitelji su mogli uživati u koncertima, predstavama, reprodukcijama filmova… a sve je kulminiralo mimohodom gradom uz Orkestar limene glazbe Lašva iz Nove Bile, kao i glazbeno-umjetničkim programom koji je, uz ostalo, uključio i nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Uoči završne manifestacije održana je i sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nakon mimohoda brojni su se posjetitelji uputili u dvoranu Osnovne škole Uskoplje gdje su mogli uživati u bogatstvu narodnih plesova, nošnji, pjesme…

Glazbeno-umjetničkim programom 'Kroz Uskoplje s pjesmom' upriličena ceremonija zatvaranja 27. Uskopaljskih jeseni
FOTO: HKD Napredak

Manifestaciju su uveličali i predsjednica Federacije Lidija Bradara, dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje Goran Batinić, kao i drugi predstavnici društvenog života.

Dopredsjednik Landeka u svom obraćanju istaknuo je kako je Središnja uprava HKD Napredak proglasila 12 manifestacija koje su od posebnog interesa za cijelo društvo i koje financijski podržava svake godine, a zasigurno „Uskopaljske jeseni“ su jedna od najdugovječnijih i najsadržajnijih među njima. Pohvalio je dosadašnji rad  uprave na čelu s predsjednikom Martinovićem koja je donijela novu energiju jer nakon nekoliko godina Napredak u Uskoplju ponovo  kvalitetno radi, okuplja mladi kroz različite aktivnosti i sadržaje, dodjeljuje stipendije.

U ime Središnje uprave prenoseći pozdrave uručio je i prigodan poklon sliku „ Hercegovka“, rad kipara Ivana Rendića, koja je krasila naslovnicu napretkova zidnog kalendara za 2022. i monografiju „ Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“.

Okupljene je na samom početku pozdravio Nikola Martinović, predsjednik HKD “Napredak”, podružnica Uskoplje.

„Ovogodišnje smo jeseni otvorili jazz koncertom Napretkovog kvarteta Birdland, ugostili smo Lutkarsko katalište Mostar s predstavom „Vuk i kozlići“, uživali u nastupima Osnovne i Srednje škole „Uskoplje” i benda Rock Puls, prikazali igrani film „Stigme” redatelja Zdenka Jurilja i nasmijali se uz sjajnu izvedbu Jovane Petronijević u komediji „Ubit ću se majke mi”. Kao uskopljak i napretkovac sam ponosan što smo uspjeli održati kontinuitet Uskopaljskih jeseni već 27 godina“ istaknuo je Martinović.

Zasluge za dobru organizaciju idu domaćim napretkovcima-manifestacija je uspješno izvedena uz zalaganje predsjednika Nikole Martinovića i članove Upravnog odbora HKD Napredak-Podružnica Uskoplje, izvijestilo je HKD Napredak preko svoje web stranice.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.11.2023.