Generalni konzulat Republike Hrvatske u New Yorku obilježio je u ponedjeljak, 22. svibnja, Dan državnosti Republike Hrvatske. U zajedništvu s Uredom gradonačelnika New Yorka, tom je prigodom organizirana velika svečanost u povijesnoj dvorani Bowling Green u Financial Districtu na Manhattanu.

Događaj je okupio Hrvate sa šireg područja New Yorka, kao i one iz drugih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i svijeta. “Hrvati New Yorka duboko su utkani u tkivo ovog velikog grada. Otkako je 1797. godine u njujoršku luku uplovio prvi brod iz Hrvatske, brojni Hrvati iz BiH i Hrvati iz Hrvatske našli su dom upravo ovdje. New York im je bio inspiracija za daljnji život, a i oni sami su svojom kulturom i tradicijom inspirirali i svoje sugrađane”, kazao je Nikica Kopačević, generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku.

Gradonačelnik New Yorka ERIC ADAMS u hrvatskom dresu svečano proglasio Dan hrvatske baštine
Foto: Marijana Marinović

Tijekom programa Ante Jakić, voditelj svečane ceremonije, predstavio je sve govornike: vlč. Sašu Ilijića, župnog vikara pri Hrvatskom katoličkom apostolatu bl. Ivana Merza, Astoria, New York; o. Lovru Šimića, župnog vikara iz Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, Manhattan, New York; i Ivu Vukinu, predsjednicu Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca – New York.

Tijekom ceremonije Peter Radovich, potpredsjednik produkcije i viši kreativni direktor u CBS Sportsu, iznio je nekoliko zabavnih činjenica o hrvatskom sportu: Brazil ima sedam milijuna registriranih nogometaša — Hrvatska ima manje od 4 milijuna građana, našalio se, oduševio i nasmijao mnoge.

🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷 The famous checkered Croatian jersey Consul General Nikica Kopačević gifted New York City Mayor Eric Adams at…

Objavljuje Croatian Consulate General in New YorkPonedjeljak, 22. svibnja 2023.

Ured gradonačelnika New Yorka (NYC) predstavljali su: povjerenik za međunarodne poslove Edward Mermelstein i povjerenik za pitanja useljenika Manuel Castro. Nikica Kopačević, generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, održao je govor u kojem je između ostalog spomenuo i poznate Hrvate u New Yorku poput Zinke Kunc Milanov – sopranistice koja je 30 godina pjevala u Metropolitan Operi; Rogera Marisa – igrača bejzbola, slavnog hrvatskog sportaša hrvatskih korijena; Nikolu Teslu – znanstvenika, koji je promijenio naš svijet; te zahvalio svim hrvatskim marljivim radnicima, umjetnicima, poduzetnicima, prosvjetnim djelatnicima i drugima koji su New York uvijek nazivali svojim domom.

Gradonačelnik New Yorka ERIC ADAMS u hrvatskom dresu svečano proglasio Dan hrvatske baštine
Foto: Marijana Marinović

Generalni konzul Kopačević zahvalio je gradonačelniku Adamsu i poklonio mu službeni dres hrvatske nogometne reprezentacije sa svojim prezimenom i brojem 01 na dresu. Potom je gradonačelnik Adams govorio o bogatoj povijesti koju Hrvati imaju u New Yorku te je generalnom konzulu Kopačeviću uručio Proglas kojim se 22. svibnja 2023. proglašava Danom hrvatske baštine u New Yorku.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.05.2023.