Ukrajinske vlasti su priopćile da su poslale vatrogasce u nuklearnu elektranu Zaporižja, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar, rekavši da je nuklearna sigurnost elektrane sada zajamčena.

– Direktor elektrane je rekao da je nuklearna sigurnost sada zajamčena. Uprava navodi da je požar buknuo u zgradi za stručno osposobljavanje i u laboratoriju – objavio je na Facebooku Oleksandr Staruh, načelnik vojne uprave Zaporiške oblasti.

Požar je buknuo u nuklearnoj elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u središtu Ukrajine, nakon ruskog granatiranja i agencije su javljale o povišenoj razini radioaktivnosti.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba pozvao je na Twitteru na prekid granatiranja.

– Ako eksplodira, bit će to deset puta gore od Černobila! Rusi moraju ODMAH prekinuti vatru, propustiti vatrogasce i omogućiti uspostavu sigurnosne zone – napisao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da provodi “nuklearni teror” i da želi “ponoviti” katastrofu u Černobilu.

– Upozorit ćemo svijet da nijedna zemlja osim Rusije nije nikada pucala po nuklearnim elektranama. Ovo je prvi put u našoj povijesti, prvi put u povijesti čovječanstva. Ta teroristička država sada provodi nuklearni teror – poručio je u video snimci koju je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

– Ukrajinski nuklearni regulator nije otkrio “nikakvu promjenu” u razini radioaktivnosti u elektrani Zaporižja, gdje je nakon ruskog granatiranja buknuo požar, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o nuklearci Zaporižja, rekao je visoki američki dužnosnik. Biden se pridružio Zelenskom u zahtjevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti na tom području i dopusti vatrogascima i hitnim službama da pristupe mjestu požara, navodi se u priopćenju.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 04.03.2022.