Autori: Kay-Alexander Scholz/Dijana Roščić
(dw/croatian)

Angela Merkel, lider Europe? Prije nekoliko godina u Njemačkoj je to bilo teško zamislivo. Naprotiv, u prvim godinama na vlasti, na kojoj se sada nalazi skoro devet godina, u medijima je često postavljano pitanje je li ona uopće dorasla funkciji kancelarke, ona, žena iz Istočne Njemačke, bez moćne savezne pokrajine iza leđa.

Merkel je postala vodeća političarka u Europi. I ne samo to: američki časopis Forbes ju je u svibnju po četvrti put zaredom proglasio ‘najmoćnijom ženom na svijetu’. Njujorški Time je Angelu Merkel već po šesti put svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Ona je kao šezdestogodišnja žena – uzor mladima. Ako pitate zašto je to tako, odgovor često glasi: Merkel je tako autentična, nije se bitno promijenila usprkos velikoj moći koju ima.

Ona je takva kakva je, ponekad malo škrta na riječima ili ukočena, ne baš emocionalna, usredotočena na bit stvari, nije osoba za show. I svojom vanjštinom ona godinama zrači stabilnost: način odijevanja i frizuru je oprezno mijenjala. Ona je Nijemcima bila pouzdan vodič u kriznim godinama. Tu se dobro uklapa i njezina središnja poruka: Njemačka bi iz krize trebala izaći jača nego što je bila.

Tekst u cijelosti možete pročitati na: http://www.dw.de/croatian

Datum objave: 17.07.2014.