Izaslanstvo HDZ-a, na čelu s predsjednikom stranke i premijeron Andrejem Plenkovićem, u petak je na 99. obljetnicu rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položilo vijenac i zapalilo svijeću ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

“Danas smo ovdje u ime HDZ-a, vodstva, naših kolega u Krapinsko-zagorskoj županiji, zagrebačkog HDZ-a, došli odati počast prvome hrvatskom predsjedniku i prvom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a Franji Tuđmanu, da na njegov 99. rođendan još jednom evociramo djela ovoga velikog državnika”, rekao je Plenković nakon polaganja vijenca.

Istaknuo je da je Tuđman predvodio put Hrvatske prema samostalnosti, neovisnosti, zajedno s narodom i braniteljima obrane u Domovinskom ratu, međunarodnog priznanja, izgradnje hrvatske demokracije, slobode i institucija.

“HDZ sada i 32 godine nakon njenoga osnivanja svoju političku platformu i program i dalje temelji na postulatima koje je on tada zacrtao, a to su domoljublje, državotvornost, narodnjaštvo i demokršćanstvo, i iznad svega interes hrvatskog naroda u domovini i diljem svijeta”, naglasio je Plenković.

Istaknuo je da mu je drago da danas, u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije, i dalje teže upravo onim putem i onim temeljnim načelima koje je Tuđman postavio za HDZ.

Plenković je najavio da utemeljitelji HDZ-a za sljedeću godinu planiraju veliki skup u povodu stote godišnjice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika.

Uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade Tomo Medved, kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman te drugi stranački dužnosnici.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 14.05.2021.