Službeno je potvrđena kandidatura Jana Topića za predsjednika Ekvadora. Topić je sin telekomunikacijskog magnata i vlasnika Telconeta Tomislava Topića iz Guayaquila.

Školovao se na Harvardu i UPennu (University of Pennsylvania), po struci je ekonomista i stručnjak za nacionalnu sigurnost, te osnivač i vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u Ekvadoru, koja zapošljava 2000 ljudi. Nije član niti jedne stranke, ali u kandidaturi iza njega stoji Kršćansko socijalna stranka. On poziva sve stranke da se, bez obzira na opredjeljenje, udruže za dobrobit građana, piše Slobodna Dalmacija.

U svom obraćanju je rekao da želi zaustaviti kaos i nasilje koje vlada u Ekvadoru. Kao vojnik bio je na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao kako se uništavaju milenijske kulture i smatra da je vrijeme za uvođenjem reda. Sebe ne predstavlja kao političara već kao ekonomistu i stručnjaka za sigurnost, koji ima plan, ekipu i odlučnost da se uvede mir, da se poradi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najizazovnijih zadataka, je stati na kraj narko kartelima i očistiti zatvore od delinkvenata, te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada, smatra Topić, bit će moguće omogučiti i strana ulaganja i poraviti ekonomiju, razviti turizam i produktivne sektore. Želi oko sebe okupiti sposobne, nepotkupljive ljude kojima je ispre svega interes Ekvadora i namjera da se jednako razvijaju urbana i ruralna područja.

Naseljavanje u Ekvador započelo je krajem 19. stoljeća kada su Hrvati tamo dolazili skupljati sjemenke koštane palme (‘‘tagua‘‘), tadašnji najvažniji izvozni proizvod, od kojega se uzrađivala dugmad. Nakon što se razvila kemijska industrija, ‘‘tagua‘‘ se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli uzgoju banana i ribarstvu.

U organizaciji Tomislava Topića i hrvatske zajednice u Ekvadoru 2018. Godine u Guayaquilu je održan 4. Sastanak Hrvata Južne Amerike, a od nedavno djeluje i Počasni konzulat Republike Hrvatske na čelu s počasnim konzulom Diegom Miletićem. U Quitu djeluje Ekvadorska provincia instituta Skužbenica milosrđa (Ančele), koje drže centar za integralno obrazovanje u kojega je uključeno 300 siromašne djece, a organiziraju se i tečajevi čitanja i pisanja kako bi se smanjila nepismenost, posebno među ženama. Centar djeluje oko 38 godina, a na njegovom je čelu od samih početaka sestra Klementina Banožić.

I na kraju u Quitu djeluje nogometni club Hajduk Quito osnovan nakon što je prva momčad Hajduka tamo odigrala utakmicu početkom 1970. godine. Hajduk Quito i danas postoji, a iz njegove Omladinske škole je izašao Alex Aguinaga, najbolji nogometaš u povijesti Ekvadora.

Topića ima diljem svijeta 

Na portalu Actacroatica o prezimenu Topić stoji: 

– Topići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, većim dijelom iz okolice Makarske, a prema nekim izvorima iz Ogorja kod Muća ili okolice Mostara. Vrlo rijetko su i Srbi, te Bošnjaci (također Bosanska krajina). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Splitu i Zagrebu. U Trišćanima u Rami, BiH svaki drugi stanovnik prezivao se Topić.

Rasprostranjenost

U Hrvatskoj danas živi oko 3400 Topića u 1300 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 1100, pa se njihov broj utrostručio. Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 96 gradova i 231 manjem naselju, najviše u Zagrebu (570), Splitu (360), Baškoj Vodi u okolici Makarske (165), Sesvetama (160), te u Solinu (100).

Izvan Hrvatske

Prezime Topić

(uključujući: Topic, Topich, Topitsch, Topicz, Topych, Topick, Topics i Topicha) prisutno je u 42 države širom svijeta. Prezime “Topic” nosi oko 1000 osoba u Njemačkoj, približno 900 u Češkoj, te oko 400 osoba u Americi. “Topich” nosi oko 90 osoba u Argentini, približno 60 u Americi, te manji broj osoba u Njemačkoj. “Topicz” nosi manji broj osoba u Americi.


Autor: CroExpress Datum objave: 23.05.2023.