U Bosni i Hercegovini se još uvijek ne smiruju reakcije koje je izazvala rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu, a koja se u obliku točke Dnevnoga reda raspravila 26. ožujka ove godine u Saboru Republike Hrvatske.

Hrvati iz BiH tako ističu kako su riječi državnog tajnika Zvonka Milasa i zastupnika u hrvatskom Saboru dale im posebna krila i potaknuli vjetar u leđa tijekom njihove pravedne borbe za ravnopravnost, koja je danas posebno aktualna.

Naime, tijekom rasprave državni tajnik Zvonko Milas u ime Središnjeg državnog ureda kojem je na čelu je iznio rezultate niza projekata i aktivnosti, a koje bude nadu u rješenje problema s kojima se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini susreće u ovom trenutku.

Naglasio je kako je  jednakopravan položaj Hrvata u toj zemlji jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske te da će njegov Ured učiniti i dodatne napore da Hrvati BiH ostvare svoja prava. Zahvalio se zastupnicima koji su mu tijekom rasprave pomogli  da objasni sve što se događa u BiH i sve ono što naši sunarodnjaci tamo osjećaju.

Zato je posebno istaknuo izlaganja zastupnika hrvatskoga Sabora koji žive u BiH. Milas je naglasio kako svi imamo ljudsku obvezu, onu iskonsku a ona proistječe iz pripadnosti jednom narodu i brige za te ljude te se treba ostvariti sve ono što će nam dati priliku da budemo zajedno.

Govoreći o problemima u kojima se danas nalazi hrvatski narod u BiH zastupnik iz Središnje Bosne Radoje Vidović naglašava kompleksnost problema te nemoć hrvatskoga naroda da te probleme sam riješi. Vidović se pozvao i na odluke Daytonskog mirovnog sporazuma i obvezu Republike Hrvatske koja je tada jamčila ravnopravnost Hrvatima BiH.

‘Republika Hrvatska mora inzistirati da se ti sporazumi poštuju. Samo poštujući te obveze može se doći do kvalitetnog ustavnog rješenja. Bosnu i Hercegovinu mogu održati samo tri konstitutivna naroda i to se mora sprovesti u praksi’, kazao je zastupnik Vidović i naglasio kako je hrvatski narod kroz povijest živio i uspijevao opstati jedinstven samo kroz zajedništvo.

Hrvati u BiH ističu kako je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, unatoč skromnim sredstvima  i uskim ovlastima kojim raspolaže vrlo vidljiv na području BiH na kojima žive Hrvati. Oni često naglašavaju kako se određeni politički krugovi pokušavaju natjecati tko će više govoriti o propustima.

Međutim, mnogi od njih često vide državnog tajnika i njegove suradnike na ulicama svojih gradova i znaju koliko puno rade na terenu. Iz dana u dan osjećaju da je to sve bolje, pa i na onim područjima gdje se ranije nije osjećala niti vidjela pomoć i skrb, te ih zastupničke pohvale koje su dobili Milas i suradnici nisu iznenadile.


Autor: CroExpress, Anto Pranjkić Datum objave: 29.03.2021.