Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska će u rujnu 2015. godine biti suorganizator Europskog prvenstva za košarkaše, a domaćin jedne od četiri skupina u prvoj fazi natjecanja bit će Zagreb, odluka je čelnih ljudi europskog ogranka Svjetske košarkaške federacije (FIBA).
Uz Hrvatsku, domaćini natjecanja po skupinama bit će još Njemačka (Berlin), Latvija (Riga) i Francuska (Montpellier), u kojoj će biti igrana i završnica kojoj će domaćin biti Lille. Ovo je prvenstvo inicijalno trebalo biti održano u Ukrajini, ali je zbog ratnog stanja u toj zemlji FIBA odlučila Ukrajincima oduzeti domaćinstvo, a za utjehu im dodijeliti organizaciju Eurobasketa 2017.

Hrvatska je kandidirala za organizaciju skupine i završnice. Da je ta kandidatura prošla, domaćin skupine bio bi Zadar, a završnica bi bila igrana u zagrebačkoj Areni. U ovakvom raspletu Zadar je ostao bez prilike ugostiti neke od najboljih europskih reprezentacija.

Eurobasket 2015. godine kvalifikacijsko je natjecanje za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru, a sustav natjecanja bit će identičan ovom koji se primjenjuje na Svjetskom prvenstvu. Sudjelovat će 24 reprezentacije koje će biti podijeljene u četiri skupine po šest u prvom krugu. U nokaut fazu će se plasirati 16 reprezentacija, odnosno po četiri najbolje iz svake skupine.

Na Eurobasketu će nastupiti deset reprezentacija koje su se Europu predstavljale na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Španjolska, Francuska, Grčka, Litva, Turska, Finska i Ukrajina) te još 14 momčadi koje su to pravo izborile u kvalifikacijama (Njemačka, Latvija, Bosna i Hercegovina, Island, Izrael, Nizozemska, Poljska, Belgija, Makedonija, Gruzija, Češka, Estonija, Italija i Rusija).

Datum objave: 08.09.2014.