U prepunoj crkvi svetih Ćirila i Metoda na Manhattnu, HKŽ New York proslavila je svoju 110. obljetnicu osnutka.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Marko Puljić, kustod Kustodije sv. Obitelji za Ameriku i Kanadu, zajedno s fra Nikolom Pašalićem i fra Lovrom Šimićem. Župni zbor sv. Cecilije, pod ravnanjem maestra Augustina Šimata, obogatio je svečanost glazbom.

U svojoj nadahnutnoj homiliji, fra Marko Puljić naglasio je Isusove riječi iz Evanđelja po Mateju: “Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje!” Istaknuo je važnost iskrenosti, odanosti Bogu i ljubavi prema bližnjemu. Župnik fra Nikola pozdravio je prisutne i posebno pozdravio bivšeg kapelana fra Marka Puljića, sadašnjeg poglavara Kustodije.

Nakon ispovijedi vjere, darovi su prinešeni na oltar, simbolično predstavljeni od strane djece Hrvatske Škole u narodnim nošnjama. Župnik fra Nikola zahvalio se svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave, uključujući pastoralno i financijsko župno vijeće, Hrvatsku Školu, Kolo Grupe Kardinal Stepinac i druga društva.

Nakon mise, vjernici su prisustvovali ručku u Velikoj Dvorani. Proslavi su se pridružili i predstavnici državnih vlasti iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Program je uključivao nastupe djece Hrvatske Škole i Kolo Grupe Kardinal Stepinac, koji su izveli himne SAD-a i RH te tradicionalna kola i pjevanje iz domovine.

Svi su prisutni zahvalili Bogu za proteklih 110 godina župe, od njezina osnutka 1913. godine pa sve do danas. Uz zahvalnost i molitve za sve generacije koje su oblikovale župu, okupljeni su pogledi usmjereni prema budućnosti, gdje vjera, ljubav prema bližnjemu i Domovini nastavljaju donositi plodove u dalekom velegradu.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.10.2023.