Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak da hrvatske vlasti nisu osigurale dostatnu i razumnu zaštitu života Marokancu Abdeljalilu Daraibouu, jedinom preživjelom u požaru u podrumskim prostorijama Postaje granične policije Bajakovo, pa mu RH mora isplatiti odštetu u iznosu od 15.000 eura.

Hrvatska policija pronašla je marokanskog državljanina i još trojicu migranata 27. ožujka 2015. godine u ranim jutarnjim satima u kamionu u kojem su pokušali ilegalno ući u Hrvatsku iz Srbije.

U požaru te večeri poginula su trojica migranata, a Daraibou je zadobio teške tjelesne ozljede. 

Marokanac je tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava i potraživao 80.000 eura na ime nematerijalne štete. ESLJP je donio odluku da se Marokancu nadoknadi nematerijalna šteta u iznosu 15.000 eura uz eventualne odgovarajuće poreze i 5000 eura troškova postupka

“Možemo zaključiti da su domaće vlasti propustile provesti odredbe domaćeg prava koje jamče poštovanje prava na život, a posebice nisu uspjeli osigurati prevenciju sličnih opasnih situacija u budućnosti”, navodi se u objavljenoj presudi. 

Sud je u obrazloženju ukazao da nije provedena “temeljita” pretraga i nadzor pritvorenika i da je policijska postaja bila loše pripremljena u slučaju izbijanja požara. 

“Sud primjećuje da su, prema rezultatima domaće istrage, vatru zapalili zatvorenici u svojoj sobi korištenjem otvorenog plamena, vjerojatno upaljača”, koji im je trebao biti oduzet, navodi se u obrazloženju presude. 

Osim toga, uočeno je neadekvatno nadziranje četvorice migranata tijekom njihova boravka u policijskoj postaji. 

“Iako je postojao nekakav sustav videonadzora, pokazalo se da njime policija nije cijelo vrijeme nadzirala pritvorenike”, dodaje se. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.01.2023.