Autor: Hina/CroExpress

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel nakon više od pet mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu puštena je danas da se od optužbi za milijunske malverzacije brani sa slobode.
Lovrić Merzel je izašla nasmiješena iz remetinečkog zatvora, pred kojim su je dočekali odvjetnik Berislav Živković i članovi obitelji s kojima se odmah izgrlila.

‘Živi čovjek sve izdrži. Jedino mjesto gdje ću dokazivati svoju nevinost je sud’, izjavila je Lovrić Merzel novinarima koji su je čekali pred zatvorom.

Bivša moćna SDP-ova političarka puštena je na slobodu nakon što je ispitan i posljednji svjedok protiv nje, tako da je prestala opasnost od utjecaja na svjedoke, dok je opasnost od ponavljanja djela prestala nakon što je prije tjedan dana podnijela ostavku na dužnost županice.

Lovrić Merzel je zatražila aktiviranje zastupničkog mandata u Hrvatskom saboru, tako da bi se na Markovu trgu mogla pojaviti s početkom prvog jesenskog zasjedanja.

‘Aktivirala sam saborski mandat, no bit će vremena za pitanja. Dozvolite mi sada vrijeme za privatnost’, kazala je novinarima Lovrić Merzel.

Predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Gordana Sobol najavila je da će MIP o zahtjevu Lovrić Merzel odlučivati prije početka redovnog jesenskog zasjedanja Sabora, koje bi trebalo početi 17. rujna .

Sobol je napomenula da se po sili zakona bivšoj sisačko-moslavačkoj županici zastupnički mandat aktivira u roku osam dana od dana prijema zahtjeva u Saboru.

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna.

Istraga protiv nje zadnji je put proširena u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel, koja je prije mjesec isključena iz SDP-a, odbacuje sve optužbe.

Datum objave: 05.09.2014.