Ogorčenje na društvenim mrežama! Nepravda prema Hrvatskoj! Albina je pokradena!

Itd. itsl… – to je samo dio medijskih naslova, znakova klasične reakcije hlebinskih ‘cromoljuba’ kada se bilo što dogodi mimo njihovih izfantaziranih očekivanja i nerealnog entuzijazma… Nakon te ‘tragične vijesti’ odmah sam (tek tada!) išao poslušati “hrvatsku pjesmu” (na engleskom!) “Tick-Tock” i pogledati nastup u Rotterdamu (a glede naslova – jasno, to samo ja vidim – za oko mi je odmah “zapela” ‘šifra’ Ti-To i 2CK).

Prvo, moram biti iskren, nisam poklonik estrade ni pop/rock produkcije – za svoj gušt slušam izključivo ‘BMV-bend’ kratica od Bach, Mozart, Vivaldi & comp.) tj. klasiku – ali se u glazbu ipak kako-tako kužim i (jer se) bavim njome oko 50 godina… Drugo, kao novinar s 40-godišnjim izkustvom dobro znadem što su takve priredbe i koji sve klanovi stoje ‘iza’ njih ter kako više veze imaju s biznisom nego s glazbom…

Dakle, pjesma je s muzičko-estetske strane najobičnije “smeće” (što ne znači da baš zbog toga nije pripuštena u finale, jer o tome odlučuju drugi interesi) pa je jako začudna euforija kojom su mediji ‘nabrijavali’ tzv. hrvatsku javnost gotovo do sigurnosti da će “HRVATSKA predstavnica” (tj. pjesma na ENGLESKOM!) čak POBIJEDITI!

No ono što me je ‘duhovno’ najviše iritiralo bio je kostim što ga je za mladu pjevačicu Albinu ‘izrežirao’ poznati kreator Juraj Zigman.

Njime je, kako je sam objasnio, želio istaknuti glavne Albinine adute i atribute (njezine pjevačke mogućnosti srećom nije trebao ni mogao svojim kreaturama pojačavati!), a kreatorove ideje – odnosno fasciniranost valjda (u njegovu umu) središnjim i “neuralgičnim točkama” pjevačičine “osobnosti” – odmah su se pokazale i sprijeda i straga na njezinim prvim fotografijama… Jasno, kao pravi znalac, kreator je svojim djelom (vjerojatno više nehotice) tv-gledateljima pokazao i duh Eurosonga… što većina smatra “normalnim” pa se na to i ne obazire.

Premda nije bilo “preciznije ciljanih opisa”, komentatori u medijima odreda su hvalili Albinin kostim, tj. Zigmanovo (ne)djelo, prenoseći čak i komentare s društvenih mreža u Srbiji, koji su se izrugivali s golišavim kostimima “njihovih devojaka” (predstavnica na Eurosongu), koje izgledaju kao “bugarske maturantice”…

Da skratim, “naša predstavnica”, dakle pjevačica Albina Grčić – koja djeluje kao vrlo sposobna, racionalna, uravnotežena i za svoju dob veoma iskusna cura koja znade što hoće – modnim uradkom kreatora Guzma…, pardon Zigmana pretvorena je podpuno u stražnjicu (kako pokazuje priložena fotografija!).

Time se dakle – uz ‘objekt’ na koji je pjevačica “sublimirana”, a kojim je kreator fasciniran (što je možda i njegova ‘dublja’ orijentacija) – kompletiralo ‘nesveto antitrojstvo’ ovogodišnjega ‘Euroguzonga’ kao jedinstvenog spoja ‘staroga’ glazbenog biznisa i ‘novonormalne’ ideologije…

U svakom slučaju – premda bi i meni bilo drago da se ALBINA (s nekom drugom boljom pjesmom!) našla NA BINI i na završnici te smotre – pokazana je golema želja i silan zanos nerealne hrvatske publike ter jaka kampanja njezina stožera, AL BINU pjesma u finalu uopće NIJE ni zaslužila!

Sada će se Albina moći mirno posvetiti svojim fakultetskim obvezama, premda će joj i “rotterdamski debakl” – koji je podnijela inteligentno damski – biti koristno životno iskustvo, jer već je pokazala više zrelosti nego ‘pola nacije’ zajedno… Znam da sam ‘malo’ PRETJERAO, ali svaka KARIKATURA – i organizacijska i crtačka! – je doslovce “pretjerivanje”, bez obzira je li riječ o prikazivanju lica ili tura…

Poglavito danas kad je (ne samo zabavna) kultura ‘revolucijskom evolucijom’ postala najprije cooltura, da bi se razvila u kult tura!


Autor: don Anđelko Kaćunko Datum objave: 21.05.2021.