Tužiteljstvo BiH najavilo je da će u sljedeće dvije godine okončati istrage i odlučiti o podizanju optužnica za 26 slučajeva ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, odgovarajući tako na poziv udruga hrvatskih stradalnika i branitelja u BiH da se ubrza procesuiranje brojnih ratnih zločina nad Hrvatima u toj zemlji.

Predstavnici stradalnika i braniteljskih udruga susreli su se u Sarajevu s vodećim ljudima Tužiteljstva BiH zaduženima za procesuiranje ratnih zločina. Kako je priopćila Koordinacija stradalničkih i braniteljskih udruga Domovinskog rata u BiH, Tužiteljstvo ih je izvijestilo da njihovi timovi rade na 26 predmeta ratnih zločina s poznatim počiniteljima. Očekuju da bi se te istrage trebale okončati u sljedeće dvije godine. 

“Radi se o još uvijek neprocesuiranim slučajevima ratnih zločina u kojima su žrtve Hrvati. Mi očekujemo konkretne rezultate”, rekao je stručni suradnik Zaklade za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Zvonimir Vidović. On je pojasnio kako je u nekim slučajevima prošlo više od 30 godina od počinjenih ratnih zločina. 

Prema predstavljenim podacima iz Tužiteljstva BiH intenzivno se radi na rasvjetljivanju ratnoga zločina u u Briševu kod Prijedora, gdje su srpske snage pobile skoro 70 hrvatskih civila u ljeto 1992., te prvih otkrivenih masovnih grobnica na području Mostara, u kojima su pronađena tijela 114 ubijenih hrvatskih i bošnjačkih civila. Tužitelji istražuju i masovne zločine koje su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH nedaleko Žepča, ubojstvo osmero hrvatske djece u središnjoj Bosni, ali i niz zločina počinjenih na području Hercegovine.  

Predsjednik udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Lazar Martinović istaknuo je kako veliki problem predstavlja mali broj tužitelja i istražitelja. “Sporo se otvaraju predmeti i obrađuju, a problem je mali broj tužitelja”, rekao je Martinović kako ga citiraju u priopćenju Koordinacije stradalničkih i braniteljskih udruga Domovinskog rata u BiH. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.11.2023.