Svečanost obilježavanja 100. obljetnice rođenja poznatog slikara hrvatskog podrijetla Zdravka Dučmelića održana je u Hrvatskom domu u Mendozi s velikom radošću i ponosom.

Događaj je privukao mnoge ljubitelje umjetnosti, koji su došli kako bi odali počast ovom renomiranom umjetniku čije su slike ostavile neizbrisiv trag u povijesti umjetnosti.

Zdravko Dučmelić rođen je 1923. godine u Vinkovcima, Hrvatska. Cijeli svoj život posvetio je umjetnosti, stvarajući prepoznatljive slike i crteže koji su odražavali ljepotu i duh hrvatske kulture. Njegova izvanredna umjetnička djela oduvijek su bila inspirirana domovinom koju je duboko volio, a unatoč izbivanju, zauvijek ju je nosio u srcu.

Pokrovitelji ove posebne obljetnice bili su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Buenos Airesu i Grad Mendoza, koji su podržali izložbu Dučmelićevih slika i crteža. Na izložbi su posjetitelji mogli uživati u remek-djelima ovog velikog slikara i upoznati se s njegovim bogatim umjetničkim naslijeđem.

Nakon dugog izbivanja, slikar se vratio u svoju voljenu Hrvatsku 1983. godine, gdje je imao priliku izlagati u glavnim gradovima poput Zagreba, Rijeke i Splita. Njegov dolazak bio je dočekan s oduševljenjem, a ljubav i poštovanje koje je osjećao prema svojoj domovini bili su jasno vidljivi u njegovim radovima.

Nažalost, Zdravko Dučmelić napustio nas je 1989. godine, prije nego što je mogao doživjeti osamostaljenje svoje voljene Hrvatske. Međutim, njegovo umjetničko naslijeđe živi i dalje, i on će zauvijek ostati upamćen kao umjetnik koji je svojim djelima izrazio ljubav prema svojoj domovini i njezinoj kulturi.

Svečanost obljetnice bila je obogaćena prigodnim programom u izvedbi vokalnog i folklornog ansambla Hrvatskog doma, čime je dodatno naglašena važnost očuvanja hrvatske tradicije i kulture u dijaspori.

Zahvaljujući ovom događaju, Zdravko Dučmelić će ostati vječno prisutan u srcima svih koji su sudjelovali i prisustvovali ovoj značajnoj proslavi, čime se njegovo naslijeđe prenosi na buduće generacije i nastavlja živjeti kao simbol ljubavi prema umjetnosti i domovini.


Autor: CroExpress Datum objave: 20.07.2023.