Pokojni fra Ilija Puljić prošlog je tjedna postao 50. hrvatski franjevac koji je pokopan na franjevačkoj grobnici na groblju Svetoga groba u Chicagu, mjestu gdje leže zemni ostaci tih hrvatskih fratara u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, koji su svoj život posvetili služenju drugima i dobru svoga naroda i domovine.

Pokojni fra #Ilija #Puljić (83) je 50. hrvatski franjevac, koji je pokopan na franjevačkoj grobnici na groblju Svetoga groba u Chicagu. #HrvatiuAmerici: Hvala ti na svemu što si nas naučio, dobri i veliki čovječe. Počivaj u miru Božjem 🙏 @pratitelji

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Budući da sam veći dio života proveo u zajednicama koje su vodili hrvatski franjevci (uključujući Sudbury, Norval i Windsor), ovo je bio moj prvi sprovod hrvatskog franjevca kojeg sam poznavao skoro cijeli život. Iskustvo je naglašeno fra Ilijinim tijelom koje su njegova subraća iznijela iz župe sv. Jeronima u Chicagu, izložbom tijela u samoj crkvi (ispred oltara), te misom kojoj su nazočili članovi obitelji, prijatelji, članovi naše zajednice i skoro svi hrvatski franjevci na sjevernoameričkom kontinentu, a koju je predvodio njegov brat mons. Želimir Puljić (hrvatski prelat Katoličke crkve, zadarski nadbiskup od 2010. do 2023. i dubrovački biskup od 1989. do 2010.).

Nazočni su ostali ispunjeni dubokim osjećajem bratstva u trenutku kada su franjevci zapjevali na latinskom jeziku svom pokojnom bratu nakon mise i prije spuštanja njegova tijela u grob.

Fra Ilija je bio član Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, služio je na desetak mjesta hrvatske iseljenike u Americi i Kanadi.

On je bio skroman čovjek od rijetkih riječi, prednjačio je primjerom i djelima – a posebno su ga cijenili mlađi članovi naše zajednice s kojima se povezivao lakše od većine. Dok će njegov osmjeh, smijeh i humor ostati u lijepom sjećanju, posebno će ga se sjećati po doprinosu u životima mnogih – uključujući i moj – te borbi za slobodu hrvatskog naroda i očuvanje naše katoličke vjere (osobito pred izazovima tijekom 55 godina svećeništva).

Neka počiva u miru Božjem!

Posebna hvala njemu i svim našim hrvatskim franjevcima i ostalim pripadnicima hrvatskog klera za sve njihove doprinose i što služe kao jedan od stupova i temelj hrvatske dijaspore.


🇺🇸🇨🇦 – This past week, the late Fra Ilija Puljić became the 50th Croatian Franciscan to be laid to rest at the…

Objavljuje Ivan GrbešićNedjelja, 25. veljače 2024.

Autor: CroExpress Datum objave: 26.02.2024.