Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je neki dan u Jajcu gdje je nazočio 19. obljetnici oslobađanja toga grada od srpske okupacije, da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. ‘Ako nas pitate hoćemo li se miješati u unutarnje stvari BiH, ja kažem da nećemo u pitanjima kao što su infrastruktura i slično, ali hoćemo i naša je ustavna obveza umiješati se kada je jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena, kada Hrvati u BiH žele ostvariti pravo na svoj jezik, medije, kulturu’, istaknuo je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a pritom je podsjetio da su upravo Hrvati iz BiH među prvima stali u obranu Hrvatske od srpskog agresora, te je citirao prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana koji je hrvatsko pitanje doživljavao kao jedinstveno od Istre preko Vukovara sve do BiH. ‘Mi smo jedan narod koji živi u dvije domovine, a naše jedinstvo preduvjet je napretka, ali i opstanka Hrvata i ovdje u BiH’, pojasnio je čelnik HDZ-a.

Na reakciju iz susjedne države nije trebalo dugo čekati. Tako je čelnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke, BPS, Sefer Halilović, najoštrije osudio Karamarkovu izjavu, prema kojoj će se miješati u unutarnje stvari BiH. ‘Time, zapravo, poručuju da žele nastaviti s politikom Franje Tuđmana i Mate Bobana…’, priopćeno je iz BPS-a uz prijeteću poruku: ‘Ako BPS-Sefer Halilović odnese pobjedu na izborima 2014. i ako predsjednik naše države bude Sefer Halilović, takve osobe, kao što je Karamarko s jedne ili Aleksandar Vučić s druge strane, proglasit ćemo personama non grata u BiH'(!)

Kako su u susjednoj zemlji Opći izbori zakazani za 12. listopada, ovakav govor mržnje mogli bi pripisati pojačanim tenzijama kampanje, ili retorikom koja godi ušima vehabija i njima sličnim zagovornicima radikalne islamističke BiH. Međutim, kako ove prijetnje izgovara baš Sefer Halilović, koji je kao oficir u JNA rabio pogrdan naziv za Hrvate nazivajući ih ‘ustašama’, a potom su, kad je postao general Armije RBiH, pod njegovim izravnim zapovjedništvom počinjeni pokolji nad Hrvatima u Uzdolu i Grabovici, onda ton navedenog priopćenja nimalo ne začuđuje.

Čudno je, ipak, kako Halilović olako zaboravlja što je sve Hrvatska vojska učinila kako bi u njegovoj zemlji zaustavila velikosrpsku agresiju. Njemu očito ništa ne znači da je na inicijativu predsjednika Tuđmana i Alija Izetbegović, u Zagrebu 21. srpnja 1992., potpisao ‘Sporazum o prijateljstvu i suradnji’.

Hrvatska je potpisnica i Daytonskog sporazuma, koji je na račun njegova, većinskog bošnjačkog naroda, pridonio minorizaciji Hrvata u BiH. O tome govori i rezolucija Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. gdje je prvi put na razini EU-a potencirano pitanje neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Rezolucija jasno iskazuje da su i separatizam i centralizam kočničari europske budućnosti BiH, a negiranja političkih prava jednog naroda da biraju svoje legitimne predstavnike je kršenje temeljnih načela na kojima počiva Europska unija.

Zaključno, rezolucija prepoznaje tranziciju u BiH kao nužnost uz prijelaz od Daytonskog ka federalnom uređenju, što opet otvara vrata trećem, hrvatskom entitetu u BiH, kao realnoj opciji. Sviđalo se to Seferu, ili ne.

Datum objave: 21.09.2014.