Tako onaj s lijevog spektra, pompozno nazvan Savez za građansku i etičku Hrvatsku, u stvari je poslužio nekadašnjem svećeniku Splitsko-makarske nadbiskupije a danas tek propalom političaru Ivanu Grubišiću, ulazak u Sabor, potom u splitsko Gradsko vijeće te konačno drugi krug kao kandidatu za župana Splitsko-dalmatinskog, gdje se na kraju morao zadovoljiti tek mjestom u Županijskoj skupštini, gdje imaju ukupno 10 vijećnika.

Ministar Arsen Bauk je uvjerio čelnika Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, od kojeg su njegovi sljedbenici očekivali da on bude gradonačelnik Splita, kako mu je bolje biti župan, obećavajući svu partijsku logistiku. Glamac je onda počeo prodavat priču da je ta funkcija baš njemu prikladna, ima manje posla, što s obzirom na njegove godine nije zanemarivo, a uz to, nekad je bio župnik i logično je da ide na poziciju župana. Već se vidio al pari bivšem ordinariju Marinu Barišiću, koja bi to bila idila u protokolima gdje bi on provodio većinu svoga radnog vremena.

Na račun Grubišićeva odustajanja, manistrant Ivo Baldasar dobio je HDZ-ova kandidata za poteštata, Vjeku Ivaniševića, što i nije bio tako težak zadatak. Da je bivši svećenik ostao u igri, pitanje je kakvi bi rezultati na kraju bili, jer on je u svoje vrijeme, slično kao što je i Mirela Holy ove jeseni, bio najpoželjnija udavača za velike prosce predvođene prije svih crvenim sljednicima SKH-a.

I onda kad je Grubišić pao na niske grane, počeli su ga napuštati njegovi najbliži suradnici. Najprije u Saboru, nedavno i dvojac u Banovini. Osta je sam, ka napušten brod, a on poručuje da se njegov Savez ne raspada i da kreću u kampanju za predsjednika Republike. Pantovčak mu ne gine.
Jedan drugi, Savez za Hrvatsku, koji je uoči prošlih izbora za EU parlament okupio pod svoje skute šaroliko društvo desne orijentacije, izgleda, ‘plesao’ je samo jedno proljeće. Već u izbornoj noći, kad se slavilo u taboru Saveza, jedan lik je djelovao pokunjeno. Riječ je o Ladislavu Ilčiću. Naime, on je na listi koju je predvodio Milan Kujundžić, a koji se unaprijed odrekao mandata, osvojio bio najviše preferencijalnih glasova, i po toj osnovi, dok su do ponoći prelazili izborni prag, Ilčić je naglas razmišljao kako njemu pripada mjesto europskog zastupnika. A ono je, prema predizbornom dogovoru, bilo namijenjeno Stjepanu Ribiću iz HDSSB-a, voditelju predstavništva Slavonije i Baranje u Bruxellesu.

Sve što je potom uslijedilo, bio je Ilčićevo kapitaliziranje teško stečenog ugleda HRAST-a, stranke kojoj on predsjeda, a koju je u orbitu vinula ponajprije Željka Markić i udruga ‘U ime obitelji’, provođenjem prvog i uspješnog narodnog referenduma po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Ilčić, inače akademski glazbenik, violinist, zasvirao je po notama koje su njemu odgovarale. Potpisao je nedavno sporazum o koaliciji s HDZ-om. Time je još jednom zatresao HRAST, razbio Savez za Hrvatsku, i doveo u pitanje prikupljanje dovoljno potpisa za referendum: Birajmo zastupnike imenom i prezimenom. Tko bi nakon svega ovoga birao imenom i prezimenom Ladislava Ilčića?!

Datum objave: 04.10.2014.