Tužiteljstvo BiH za N1 je komentirao optužnicu koja je podignuta u Srbiji protiv četvorice hrvatskih pilota zbog, kako se navodi, granatiranja izbjegličke kolone dok se ona nalazila na teritoriju BiH.

“U Tužiteljstvu BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine, postoji predmet KTNRZ oznake (protiv nepoznatog počinitelja), koji se odnosi na granatiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti.

Poteškoću u procesuiranju ovog predmeta predstavlja nedostupnost institucijama BiH, kako dokaza i potencijalnih počinitelja, koji se nalaze u Repulici Hrvatskoj, tako i oštećenih, koji se nalaze u Republici Srbiji.

S obzirom na situaciju možda bi najbolja solucija bila da se organizira trilateralni sastanak tužitelja iz regije, uz potporu Haaškog tužiteljstva, kako bi se razmotrile opcije za buduće postupanje u ovom predmetu.

U svakom slučaju, Tužiteljstvo BiH je otvoreno za suradnju i komunikaciju pravosudnih institucija, kako bi se svi postojeći problemi u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina u zemljama regije, uspješno riješili”, stoji u odgovoru Tužiteljstva BiH za N1.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.05.2022.