Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini donijeli su promjene na političkoj pozornici u toj zemlji.

Najvažnije su činjenica da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile nadzor nad velikim gradovima poput Sarajeva i Banje Luke.

Izetbegović: Nisu tektonske ali su važne promjene

“U cijeloj BiH došlo je do promjena. To nisu tektonske ali su važne promjene”, kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

U turobnom ozračju u stranačkoj središnjici Izetbegović je priznao poraz svoje stranke u utrci za načelničke pozicije u tri od četiri općine koje čine grad Sarajevo, a oporbena koalicija koju čine SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) preuzela je vlast u još nekim općinama Sarajevske županije koje su slovile za neosvojive utvrde SDA.

Taj je oporbeni blok koji je prvi put uspostavljen uoči ovogodišnjih lokalnih izbora izborio načelničke pozicije u 11 općina, a SDA je zadržala ili dobila vlast u 30 općina, no među njima nema niti jednog većeg grada jer je u Zenici novi mandat dobio dosadašnji gradonačelnik Fuad Kasumović kao neovisni kandidat, u Tuzli je gradonačelnikom ostao SDP-ov Jasmin Imamović, a u Bihaću je još jedan mandat izborio neovisni Šuhret Fazlić.

Izetbegović je ipak inzistirao na tvrdnji da unatoč pretrpljenim porazima njegova SDA ostaje “najjačom strankom u zemlji”.

Dodik: Netko je ovdje igrao pokvareno

Milorad Dodik je potvrdivši nevoljko poraz u Banjoj Luci kazao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjolučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću lamentirajući nad tim koliko su SNSD i on osobno uložili u taj grad.

“Netko je ovdje igrao pokvareno”, kazao je smrknuti Dodik nenaviknut na poraze. Najavio je kako SNSD ipak neće voditi politiku sukobljavanja s novom gradskom vlasti u Banjoj Luci na čijem će čelu ubuduće biti mladi Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Stanivuković koji je i zastupnik u Narodnoj skupštini RS često se verbalno sukobljavao s Dodikom.

Dodik je potvrdio kako je izbore izgubio i SNSD-ov kandidat za načelnika Bijeljine, drugog najvećeg grada u RS gdje je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS)

“Naravno da nas boli (izgubljeno) mjesto gradonačelnika”, kazao je Dodik optužujući koalicijske partnere da su ga izdali. Ustvrdio je kako unatoč tome SNSD ostaje najjača stranka u RS jer sada ima vlast u 41 općini što je jedna više nego do sada.

Na kraju je Dodik sam sebe usporedio s Winstonom Churchillom podsjetivši kako je i on izgubio izbore 1945. iako je bio jedan od vođa pobjedničke koalicije u ratu.

HDZ BiH izgubio u Tomislavgradu

Veće promjene izostale su jedino na područjima s hrvatskom većinom jer je HDZ BiH zadržao vlast u većini općina u kojoj je i do sada.

Najveća stranka s hrvatskim predznakom prema podacima koji su bili dostupni u noći nakon izbora vlast je izgubila jedino u Tomislavgradu, a nije je uspjela osvojiti u Rami koja je nedostižni cilj za Dragana Čovića već četvrti izborni ciklus jer tamo suvereno vlada Jozo Ivančević iz HDZ 1990.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) na lokalnim izborima sudjelovalo je 50 posto od 3,2 milijuna registriranih birača.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 16.11.2020.