Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije utkani su u izložbu fotografija “Koracima predaka”, koja predstavlja nastavak međunarodnog projekta “Putevima bokeljskih Hrvata”.

Izložba će biti otvorena u Zagrebu, u petak, 26. travnja, u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, na Trgu Stjepana Radića 3.

Otvorenje izložbe u Kotoru planirano je za 21. lipnja.

Projekt “Putevima bokeljskih Hrvata” pokrenut je prije šest godina s ciljem boljeg upoznavanja javnosti u Hrvatskoj i Crnoj Gori sa svim ljepotama Boke i njezinim kulturnim sadržajima kroz generacije. Tijekom proteklih pet godina, fotografi Krsto Vulović i Filip Popović zabilježili su Bokelje u različitim prigodama, prikazujući ljepotu bokeljske nošnje i odora bokeljske mornarice kroz svoj objektiv.

Izložba će predstaviti nositelje svečanosti sv. Tripuna i Kola sv. Tripuna, prepoznatljive kulturne elemente bokeljskih Hrvata koji su upisani na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Prof.dr.sc. Vanda Babić istaknula je važnost čuvanja i dijeljenja te baštine kao veze koja povezuje ljude, nacije i države.

Bokeljska mornarica ima važnu ulogu u povijesti Kotora, a njezina tradicija i simbolika i danas su živi kroz ceremonijale poput predaje ključeva grada Kotora predstavnicima Bokeljske mornarice. Admiral bokeljske mornarice Mirko Vičević istaknuo je svoju čast i ponos što nosi ime po svom stricu i nastavlja tradiciju obitelji.

Izložba također prati djelovanje Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka, koja sudjeluje u svečanostima sv. Tripuna te proslavama sv. Vida, zaštitnika Grada Rijeke.

Projekt “Putevima bokeljskih Hrvata” ima za cilj očuvati bogatu povijest Boke i prenijeti je na nove generacije, ističući važnost hrvatskog nacionalnog identiteta Boke. Autor projekta Toni Dabinović istaknuo je važnost stvaranja budućnosti koja će odražavati bogatu prošlost Boke, obogaćenu suživotom i ponosnom poviješću.

Ova izložba predstavlja značajan korak u promicanju kulturne baštine bokeljskih Hrvata te jačanju veza između Hrvatske i Crne Gore kroz umjetnički izraz i priču o tradiciji i identitetu.


Autor: CroExpress/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 22.04.2024.