U dokumentu, kojeg je tijekom vikenda objavila Austrijska novinska agencija (APA), radi se o podjeli ministarskih pozicija nakon formiranja vlade, kao i utjecaju na javni medijski servis ORF.

Tajni dokument vezan uz koalicijske pregovore Narodnjačke stranke Austrije (ÖVP) i stranke Zeleni, koji je proteklog vikenda dospio u javnost, izazvao je u ponedjeljak oštre nesuglasice unutar vladajuće koalicije.

Austrijska stranka Zeleni optužuje bivšeg kancelara i predsjednika ÖVP-a Sebastiana Kurza da je, kako bi im naštetio, svjesno u javnost dao tajnu dodatnu klauzulu, tzv. sidepaper, koalicijskog ugovora između narodnjaka i Zelenih.

U dokumentu, kojeg je tijekom vikenda objavila Austrijska novinska agencija (APA), radi se o podjeli ministarskih pozicija nakon formiranja vlade, kao i utjecaju na javni medijski servis ORF.

Neki mediji su tijekom vikenda javljali o tomu kako je iz dokumenta vidljivo da će Zeleni dobiti pravo odlučivanja o predsjedniku zakladnog vijeća ORF-a u zamjenu za odobravanje uvođenja zabrane nošenja marame za nastavnice na javnim školama, što je inicijativa narodnjaka.

Obje stranke su u ponedjeljak negirale da je do ovakvog “deala” ikada došlo.

Austrijski mediji su dodatnu, tajnu klauzulu koalicijskog ugovora okarakterizirali kao “potencijal za unutarkoalicijske napetosti”, pogotovo stoga što je očito da je za ove tajne dogovore između potencijalnih koalicijskih partnera znao vrlo uzak krug unutar vodstva obje stranke.

Zeleni međutim nasljedniku Sebastiana Kurza na mjestu kancelara i predsjednika ÖVP-a Karlu Nehammeru ne predbacuju da je upleten u curenje informacija u javnost koje bi mogle naštetiti Zelenima.

Narodnjaci i Zeleni su od siječnja 2020. zajedno na vlasti nakon što se prije toga, u jeku tzv. Ibiza skandala, raspala narodnjačko-slobodarska vlada.

Sebastian Kurz se, nakon optužbi za korupciju, prošle jeseni povukao iz aktivne politike.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 31.01.2022.