Europa se ove godine suočava sa sušama, pa će – kažu- biti nestašice vode. No, Hrvatska i Irska ne bi trebale brinuti jer imaju velike zalihe pitke vode. Međutim, golema je razlika u pristupu!, ukratko je iznio svoje viđenje i stavove u novoj objavi na svom Facebook profilu Božo Skoko, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Jeste li znali da stanovnici Dublina imaju besplatnu vodu?

Kad im je tadašnja vlast 2015. pokušala uvesti naplatu prosvjedima su se izborili da ne plaćaju ono što je zajedničko i što su im podarili Bog i priroda. U restoranima vam ne guraju industrijsku vodu u bocama, već uredno posluže vrč ili bocu s vodom iz slavine i precizno stave na račun – nula eura.

Jeste li znali da stanovnici Dublina imaju besplatnu vodu? E sad, zapitajmo se možemo li išta naučiti iz ovog irskog primjera
Foto: Božo Skoko, Facebook

Na upit – imaju li vodu u bocama u jednom restoranu u Corku mi konobarica kaže kako ju ne drže jer imaju kvalitetnu vodu. Kako bi ljude poticali da ne kupuju vodu u trgovinama i tako ne gomilaju plastične boce, u gradovima možete vidjeti vodene “stupiće” gdje jednostavno možete napuniti vlastite flaše s kvalitetnom vodom za piće. Ovu vodu na slici u ekološki prihvatljivom tetrapaku, na kojoj promoviraju svoje književnike, po hotelima uglavnom dijele besplatno.

E sad, budući da Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u EU (s dugoročnim prosjekom od 27.330 m3 po stanovniku), zapitajmo se možemo li išta naučiti iz irskog primjera kako bi postali prepoznatljiviji po tom prirodnom bogatstvu, a kako drugi ne bi zarađivali na onome čega imamo u izobilju!?


Autor: CroExpress Datum objave: 02.05.2023.