Svečano je bilo u New Yorku. U nedjelju, 5. svibnja, u prepunoj župnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda i svetoga Rafaela, proslavljena je zlatna obljetnica postojanja Hrvatske škole kardinal Stepinac.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar i ravnatelj Hrvatske škole fra Lovro Šimić uz koncelebraciju župnika fra Nikole Pašalića. Misno slavlje započelo je velikom i svečanom procesijom kojoj su na čelu bili barjaci, potom su slijedili ministranti, čitači te djeca Hrvatske škole koji su bili odjeveni u narodne nošnje različitih krajeva Lijepe naše.

Nakon misnog slavlja i zajedničke fotografije koja ostaje za povijest, u velikoj dvorani je bio upriličen svečani program i ručak za sve prisutne. U programu su sudjelovala sva djeca Hrvatske škole od prvoga do osmoga razreda, ali i tamburaška skupina kardinal Stepinac. Svaki razred se predstavio narodnim običajima, kolima i pjesmom vezanim za pojedina područja iz Domovine.

Još od 1974. godine, Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafela u New Yorku ustrajno podiže i odgaja nove generacije Hrvata

Tako su svi imali prilike vidjeti kako se slavi Jurjevo u Turopolju, Tijelovo u Moslavini, Slavonske svatove, Ivanje u Bilogori, čuvanje ovaca u Kordunu, poklade ili tradicionalne buše iz Baranje, pjesme i plesove iz Moslavine te na samome kraju programa, nakon više od dvadeset godina u župu se vratio i tamburaški sastav Kolo Grupe Kardinal Stepinac, koji je odsvirao nekoliko pjesama.

Nakon prvoga dijela programa uslijedio je ručak koji se sastojao od domaćih jela koje je pripremio restoran Dubrovnik. Poslije ručka uslijedila je kava i domaći kolači, koje su pripravile vrijedne ruke naših domaćica iz Društva sv. Krunice.

U drugome dijelu programa uslijedila je podjela diploma učenicima.

Još od 1974. godine, Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafela u New Yorku ustrajno podiže i odgaja nove generacije Hrvata

Na pozornicu su bili pozvani svi prisutnu članovi Školskoga odbora Hrvatske škole, kako oni aktivni tako i svi oni prijašnji. Nakon podjele darova i cvijeća usljedila je bogata tombola kojoj su se najviše obradovali oni najmlađi. Zabava se nastavila pjesmom i plesom.

Roditelji, bake i djedovi su bili ispunjeni ponosom što su njihova djeca danas tu i što nastavljaju tradiciju svojih predaka.

Već pedeset godina, od daleke 1974. godine, ova župa ustraje i ne odustaje od podizanja novih generacija u učenju hrvatskoga jezika, kulture i narodnih običaja. Mnogi su ostavili značajne tragove u ovih pedeset godina: brojni župnici, kapelani, na poseban način časne sestre Školske sestre franjevke Provincije Krista Kralja iz Hercegovine, potom brojni roditelji koji su bili aktivniji preko svoje službe u školskim odborima.

Međutim sve to ne bi bilo moguće bez ljubavi i žrtve roditelja koji svakoga petka i nedjelje dovode svoju djecu u Hrvatsku školu i na vjeronauk.

Pedeset godina nije malo – to je već nekoliko generacija Hrvata u ovome dalekome New Yorku. Nadamo se da će Hrvatska škola doživjeti još koju obljetnicu i nastaviti hoditi stopama onih koji su ovdje bili prije nas.

Bogu hvala za sve ono što smo dosada doživjeli i proživjeli i molimo za Božji blagoslov za sve ove naredne godine koje su pred nama. Neka nam živi naša Domovina Hrvatska. Neka nam živi naša Hrvatska Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafela u New Yorku. I neka nam živi naša Hrvatska Škola Kardinal Stepinac, poručili su Hrvati iz New Yorka.


Autor: Župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafela u New Yorku Datum objave: 07.05.2024.