Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Republike Ivo Josipović doputovao je sinoć u New York gdje će zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić sudjelovati na početku 69-e sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN).
Kako je rekao Josipović, ovo je zasjedanje iznimno važno te istaknuo: ‘Tri su važne teme – sigurnosna kriza povezana sa teroristima Islamske države, klimatske promjene čije je posljedice i Hrvatska osjetila kroz poplave, te epidemija ebole koja je po prvi put u povijesti proglašena događajem koji ugrožava međunarodni mir i sigurnost’. Josipović je pritom rekao i kako su u UN-u svjesni toga i poduzima se sve kako bi se spriječilo širenje te bolesti.

Upitan o hrvatskom stajalištu prema borbi protiv terorizma, hrvatski je predsjednik rekao kako se radi o jednom od najvećih zala suvremenog svijeta. ‘Hrvatska ne samo da je uz borbu protiv terorizma, nego i kroz multilateralne akcije i multilateralne organizacije sudjeluje u toj borbi. Ono što ću istaknuti posebno jest da razumijemo opasnost od terorizma i da ćemo sa svoje strane učiniti sve moguće da ga maknemo sa pozornice’, rekao je Josipović.

On će danas posjetiti sveučilište Yale gdje će održati govor na temu Glazba i politika, koje kako je rekao reflektira njegovo osobno iskustvo, ali i opći civilizacijski odnos između umjetnosti, specifično glazbe i politike. ‘Želja je naravno predstaviti Hrvatsku, naš način razmišljanja i približiti se akademskoj zajednici. Iz nekoliko predavanja i na ovu i na neke drugih tema na prestižnim svjetskim sveučilištima proizašla je bogata suradnja sa našim sveučilištima, ja to razumijem u prvom redu kao most između akademskih zajednica i kao priliku da izvučemo korist i ojačamo suradnju’, rekao je Josipović.

Također, danas će razgovarati i sa bivšim američkim potpredsjednikom Alom Goreom, istaknutim aktivistom u borbi protiv globalnog zatopljenja i dobitnikom Nobelove nagrade i Oscara za svoj dokumentarni film ‘Inconvinient truth’ (Neugodna istina). Hrvatskoj je taj susret važan iz niza razloga, rekao je Josipović, te dodao kako očekuje razgovor o suradnji na zaštiti prirode i zaustavljanju klimatskih promjena.

Na kraju prvog dana boravka u SAD-u Josipovića očekuje sastanak sa predstavnicima hrvatskih iseljenika u New Yorku.

Datum objave: 22.09.2014.