Autor: Žena vrsna/ CroExpress

Na mnogo različitih načina roditelji traže ono što je najbolje za njihovu djecu. Ova se želja svakoga dana pokazuje na mnoštvo praktičnih načina kao što je pripremanje zdravih obroka, omogućavajući prikladno vrijeme za spavanje, učeći ih lijepom ponašanju i sudjelujući u zajedničkim aktivnostima koje obogaćuju obitelj, piše Žena vrsna.

Blagoslovi i obiteljske molitve

Još jedan način izražavanja želje da svojoj djeci priskrbimo ono najbolje jest uključivanje molitvi blagoslova u svakodnevnu rutinu naše obitelji. Kada molimo za Božji blagoslov, potvrđujemo da je Bog izvor svega što je dobro. U molitvi tražimo Boga da blagoslovi nas, bližnje i naše obaveze. To činimo s takvim pouzdanjem i povjerenjem u Boga koji također traži ono najbolje za nas. Molitvom blagoslova djece ujedinjujemo svoje želje s Božjom željom za njih. Svakodnevan život nudi roditeljima mnogo prilika za molitvu blagoslova za svoju djecu kao i zajedničku molitvu s njima.
Moliti zajedno s djecom pred počinak – blagoslovi

Kao dio molitve pred spavanje, potaknite dijete da nabroji osobe za koje bi volio moliti. Ovo može zadobiti oblik jednostavne litanije moleći „Bože, blagoslovi…“ dok dijete nabraja imena obitelji i prijatelja. S vremenom možete dodati jednostavnu nakanu za svaku osobu za koju se moli. Na primjer, ako je netko od braće bolestan, možete zamoliti za Božje iscjeljenje moleći: „Bože blagoslovi… i pomozi mu da brzo ozdravi.“ Kasnije možete predložiti da dijete samostalno izrekne molitvenu nakanu. Završite s vlastitom molitvom blagoslova za vaše dijete dok istovremeno činite znak križa na djetetovom čelu.
Jutarnji blagoslov

Čak i u najorganiziranijem domaćinstvu, jutra mogu postati užurbana uslijed obaveza koje članovi obitelji moraju ispuniti; pripremiti se za posao, vrtić, školu i obaviti kućanske poslove. Uspostavljanje jutarnje rutine koja uključuje molitvu blagoslova za članove obitelji koji odlaze iz kuće može ojačati i ohrabriti svaku osobu da bude vjerni sljedbenik Isusa Krista. Zamolite svakog člana obitelji da navede određene izazove ili obaveze s kojima se mora tijekom dana suočiti i zajedno se pomolite moleći Boga da blagoslovi svaku osobu i njezine obaveze. Roditelji mogu učiniti znak križa na djetetovom čelu prije nego izađu iz kuće.
Blagoslovi za vrijeme objeda

Važnost okupljanja oko obiteljskog stola ne može se dovoljno naglasiti. Ne samo da su obroci važni zbog svoje hranjivosti već su to i prilike da očvrsnemo svoj duh povezujući se s ljudima koji su nam najvažniji.

Podrazumijeva se da su obroci prilika za blagoslov. Molimo se zahvaljujući Boga na njegovoj dobroti prema nama. Molimo Boga da blagoslovi našu hranu i učini naš život blagoslovom za druge. Molite zajedno molitve prije i nakon jela. Vrijeme obroka također može biti prilika da upitate članove obitelji o dobrim stvarima koje im je Bog udijelio tijekom dana i da Mu zahvaljujete.
Blagoslovi na slavljima

Svaka obitelj ima svoj ciklus posebnih prilika i slavlja. Tijekom godina planirat ćete mnoge obiteljske zabave, obljetnice i proslave sakramenata. Ove su situacije također prilike za molitve blagoslova. Imajte na umu da iskoristite ovakve prilike za molitvu i da uočite ostale prilike za zajedničko obiteljsko slavljenje i molitvu. Jedna od takvih prilika jesu i Crkvena slavlja tijekom liturgijske godine, obljetnica djetetova krštenja, početak nove godine ili nove školske godine.
Blagoslovi u teškim životnim trenucima

Bog s nama prolazi kroz životne izazove i teškoće. Molitve blagoslova pozivaju Božju zaštitu i podsjećaju na Božju vjernost. Možemo moliti za Božji blagoslov kada donosimo odluke, bilo male ili velike, i moliti se za članove obitelji i prijatelje koji razlučuju životne odluke o novom poslu, odabiru studija, pozivu na brak ili svećenstvo. Možemo moliti za Božji blagoslov kada se selimo u novi dom ili za one koji su bolesni te zajednički blagosloviti bolesne članove obitelji. Molimo i za Božji blagoslov nad onima koji su blizu smrti ili koji su umrli.
Kako uključiti blagoslovljene predmete u molitvu

Crkva ima bogatu sakramentalnu tradiciju. Blagoslovljena voda i svijeće mogu se donijeti u kuću i koristiti za obiteljsku molitvu. Svećenik može blagosloviti križeve, raspela, krunice, kipove svetaca i svetačke slike tako da budu sveti podsjetnici Božje snage i prisutnosti u našim životima. Izložite ove predmete u svome domu i neka budu središnja točka vaše obiteljske molitve.

Datum objave: 29.11.2018.