Premda je papa Franjo često znao reći kako je imati u Vatikanu bivšega papu Benedikta kao da živite s djedom u istoj kući, knjiga Benediktova najbližeg suradnika pokazuje da su, kako on tvrdi, među dvojicom visokih crkvenih poglavara postojale napetosti dok su živjeli u ovome gradu-državi. 

Benedikt je pokopan u četvrtak, a samo nekoliko sati nakon ispraćaja na Trgu svetoga Petra talijanska izdavačka kuća Mondadori novinarima je počela slati primjerke knjige na 330 stranica nadbiskupa Georga Gansweina pod nazivom “Samo istina – moj život uz Benedikta XVI.” 

Ganswein (66) je bio Benediktov osobni tajnik od 2003., u vrijeme dok je on još bio kardinal Joseph Ratzinger, a u njegovoj je službi ostao gotovo 20 godina, sve do Benediktove smrti u subotu.

U knjizi, koja bi se na policama knjižara trebala pojaviti 12. siječnja, Ganswein daje insajderski uvid u Benediktov izbor 2005. i u njegovu odluku da 2013. postane prvi papa u 600 godina Katoličke Crkve koji je odstupio s dužnosti. U knjizi govori i o godinama provedenim s Benediktom nakon papinstva, o njegovoj bolesti i zadnjim trenucima. 

I premda je Benedikt uglavnom izbjegavao javne nastupe nakon što se povukao, i dalje je predvodio konzervativne svećenike u crkvenim redovima, a njima baš i nisu odgovarale reforme što ih je uveo Franjo.

On je, među ostalima opozvao odluku Benedikta XVI. o služenju mise na latinskom. Benedikt je Franjinu odluku da ograniči korištenje tradicionalne latinske mise smatrao pogreškom.

Ganswein piše da je Benedikt bio “iznenađen” što Franjo nikada nije odgovorio na javno pismo četvorice konzervativnih kardinala 2016., među kojima je bio i američki kardinali Raymond Leo Burkeo, koji je Franju optužio da sije zbrku kada su posrijedi pitanja o moralu. 

U knjizi stoji i da se Benedikt nije slagao s nekim Franjinim stajalištima.

Nakon što je Franjo dao dugi intervju isusovačkom časopisu šest mjeseci nakon izbora 2005., poslao ga je Benediktu, očekujući njegove komentare.

Ganswein kaže da je Benedikt, u odgovoru Franji, kritizirao način na koji je njegov nasljednik odgovorio na pitanja novinara o pobačaju i homoseksualnosti.

Prvih sedam godina nakon Franjina izbora na mjesto poglavara Katoličke Crkve, Ganswein je zadržao dva namještenja – ono prefekta Papinskog doma, a i dalje je bio privatni tajnik bivšega pape.

U knjizi Ganswein kaže kako nikada nije uspio postići “ozračje povjerenja” s novim papom i kako mu je Franjo vjerojatno dopustio da tako dugo ostane na mjestu prefekta samo iz poštovanja prema Benediktu.

U siječnju 2020., Ganswein se našao u središtu zbrke povezane s knjigom o svećeničkom celibatu koju je, zapravo, napisao konzervativni kardinal Robert Sarah.

Službeni vatikanski izvori potvrdili su da Franjo nije zadovoljan načinom na koji se obradila tema te je otpustio Gansweina s mjesta prefekta, kazavši mu da “sutra ne dolazi na posao” već da se odsad nastavi brinuti o bolesnome Benediktu puno radno vrijeme. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.01.2023.