Milanović je naveo da je Hrvatskoj i Hrvatima “važno na najduljoj, istočnoj državnoj granici imati cjelovitu, stabilnu i prijateljsku BiH koja će funkcionirati kao uređena, demokratska država triju konstitutivnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u srijedu da je briga za Hrvate u BiH ustavna obveza i trajni nacionalni interes Hrvatske i zatražio je da im se zajamči legitimno predstavljanje u tijelima vlasti u toj zemlji. Pozvao je vladu da u tome djeluju zajedno. “Opstojnost, konstitutivnost i dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini strateški je interes Republike Hrvatske”, priopćio je Milanović u povodu nastavka pregovora o promjenama ustava i izbornog zakonodavstva u susjednoj zemlji.

“Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini – koji su najvećim dijelom i državljani Europske unije – stoga nije samo ustavna obveza Republike Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države”, istaknuo je.

Posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i ravnateljica pri službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angelina Eichhorst u Sarajevu su počeli novi krug pregovora s predstavnicima bosanskohercegovačkih tijela vlasti i političkih stranaka kako bi potaknuli postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona i ustava. Pozvali su u srijedu političare te zemlje na što brži dogovor i postizanje kompromisa o izbornoj reformi i upozorili da vrijeme istječe jer su izbori planirani za listopad.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini suočen je s trajnim gubitkom ravnopravnosti i konstitutivnosti. Neprihvatljiva je i nelegitimna dosadašnja višegodišnja praksa da predstavnike hrvatskog naroda u tijelima vlasti biraju pripadnici drugih naroda”, naveo je hrvatski predsjednik i pozvao da se Hrvatima zajamči legitimno predstavljanje u tijelima vlasti BiH.

“Legitimna zastupljenost Hrvata mora se osigurati ne samo kod izbora za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, već je ključno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH. Uostalom, Dom naroda Federacije BiH i zove se Dom naroda upravo zato što u njemu moraju sjediti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda”, istaknuo je Milanović.

BiH bez Hrvata ne može postojati

Upozorio je da bi “bez jasnih ustavnih i zakonskih jamstava, uključujući jamstvo da će biti legitimno predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH“, Hrvati u BiH “bili trajno izloženi izbornim manipulacijama, svedeni na nacionalnu manjinu i natjerani na odlazak iz Bosne i Hercegovine”.

“Republika Hrvatska to ne smije i neće dopustiti. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne može postojati”, dodao je Milanović i pozvao hrvatsku vladu da zajednički pruže potporu hrvatskom narodu u susjednoj zemlji.

“Još jednom pozivam Vladu RH da zajedno iskoristimo sve političke i diplomatske mehanizme koji su nam na raspolaganju te pružimo odlučnu potporu Hrvatima u BiH. Samo zajedničko djelovanje, čvrsto zastupanje, a posebno beskompromisno provođenje takvih stavova može rezultirati trajnom i učinkovitom zaštitom prava Hrvata kao ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini, a time i osiguranjem nacionalnog interesa RH.”

Predsjednik očekuje i da međunarodni partneri “prepoznaju važnost ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva za ostvarivanje prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda te da je to jedini ispravan put prema uspostavi trajne stabilnosti BiH“.

“Jednako tako očekujem da uvaže i prihvate činjenicu kako je osiguranje konstitutivnih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini od strateškog značaja i za RH”, dodao je Milanović.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 26.01.2022.