Predsjednik Zoran Milanović ustvrdio je kako je, od kada je stupio na dužnost, činio sve da osigura poštivanje ustavno-pravnog poretka u Hrvatskoj i zaštiti hrvatski Ustav od nasrtaja HDZ-ove vlade, a posebno Andreja Plenkovića. 

“Kršenje Ustavom zajamčenih prava hrvatskih ljudi tijekom pandemije bio je jasan i zlokoban znak da Plenković neće prezati ni od čega u namjeri uvođenja HDZ-ovog zuluma. Ustavni sud već je tada sramotno asistirao Plenkoviću, pokrivajući svojim autoritetom – već tada sumnjivim i dvojbenim – sve što je Plenković činio”, napisao je u subotu na svom Facebook profilu. 

Po njegovim riječima, premijer se, ohrabren poniznim i podložnim mu Ustavnim sudom, pretvarao u autokrata kojemu je kršenje zakona i Ustava postalo model vladanja. 

“Uz prodani Ustavni sud i kupljenu saborsku većinu, Plenković više nije ni skrivao da, kako reče, može sve što hoće. Gazio je prava i dostojanstvo hrvatskih ljudi, dopuštao je i poticao lopovluk i besramno štitio svoje korumpirane ministre, uništavao je sve institucije koje su mu stale na put, pogodovao je tuđim interesima na štetu hrvatskih… i sve to kršeći hrvatski Ustav i zakone”, dodao je. 

Milanović podsjeća kako je govorio, upozoravao, prozivao i sprječavao kršenje Ustava i zakona gdje god je mogao koristeći svoje ovlasti, a kad je trebalo govoriti o Plenkovićevom ataku na hrvatske zakone i institucije, svih proteklih godina, šutio je Ustavni sud, šutjeli su i, nazovimo ih tako, ustavni stručnjaci, šutjeli su kvarni “analitičari”, pa i biskupi… 

“I evo sad pred izbore su se svi sjetili i progovorili o kršenju Ustava, ali ne da bi napokon prozvali i prokazali Plenkovića, već da bi zavarali hrvatske ljude. Sve znate. Zato ću ja, kao što sam činio protekle četiri godine, i sada ih opet prokazati i podsjetiti na sva Plenkovićeva i HDZ-ova kršenja Ustava i zakona”, poručio je. 

Milanović kaže da je, baš zbog toga što su činili, što su gazili Ustav i zakone, odlučio ući u političku borbu “s tom kriminalnom Plenkovićevom sljedbom”, podsjetiti hrvatske ljude na zlo i štetu koju su Plenković i HDZ učinili Hrvatskoj i, što je najvažnije, zaustaviti ih i spriječiti ih u naumu da nastave svoj pohod.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 06.04.2024.