Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak da je predsjednik Vlade Andrej Plenković “udbaš druge generacije”, te mu je poručio da neće ratne generale koji su potpisali inicijativu za pomilovanjem Perkovića i Mustaća nazivati udbašima.

“Da mi jedan sin rezervnog majora KOS-a, koji je od toga živio i profitirao, govori da je Gotovina udbaš, e nećeš, matere ti”, rekao je Milanović novinarima nakon komemoracije u povodu 77. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac.

Udbašem će zvati svakoga tko makar insinuacijom dovede hrvatske generale u vezu s Udbom

Poručio je da ne može i neće drukčije, te da će udbašem zvati svakoga tko makar insinuacijom, a kamoli izrijekom, dovede hrvatske generale, legende rata, u vezu s Udbom, i za njih kaže da su “udbaške pudlice”.

Plenkoviću i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu poručio je da će za takve izjave platiti. “Platit ćete za to, skupo ćete platiti za to”, rekao je. 

Odgovarajući na prozivke iz HDZ-a o tome da je nervozan, Milanović je Plenkoviću poručio da, kada govori o živcima, pogleda sebe na aktualnom satu u Saboru, gdje je tri sata sjedio u fotelji i “pojeo tri kemijske”, i nazvao ga “udbašenkom”. 

Govoreći o svojim prozivkama na račun Plenkovićeva oca, Milanović je rekao da svi imamo roditelje, ali tu se radi o “mjeri, dobrom odgoju i da ne moraliziraš”. 

“Ne podnosim one koji su isplivali ispod nekakvog sluzavog kamena i sad nam drže lekcije i govore o tome što je Udba”, rekao je Milanović te dodao da su “najodvratniji i najopasniji ljudi koji se pojave iz trećeg ešalona” i sada moraliziraju. 

“Oni koji su živjeli u tom ekosustavu sjajno, koji su krali iz njega, ti bi trebali šutjeti”, rekao je. 

Osvrćući se na činjenicu da i ove godine u Jasenovcu nema zajedničke komemoracije, Milanović je rekao da predstavnici židovske zajednice nisu došli jer su neovisni, a da je predsjednik SABA-e Franjo Habulin, koji prošle godine nije s njime položio vijenac, kupljen za “sitan kusur”. 

“Habulin je mom protokolu prošle godine rekao da on to ne smije napraviti, jer su rekli da će mu uzeti novac”, rekao je te poručio da i ove godine opet imamo istu farsu. 

Pupovac je “razmijenjen za fotokopirni stroj”

“Uvijek pred ove događaje Plenković ih nečim kupi, kao iz prištabskog priručnika Udbe, okupi ih, smiri ih, da im kavice, ne previše šećera da ne prave probleme i onda nakon toga laganje”, kaže Milanović.

Predsjednik Republike u Spomen područje Jasenovac došao je prije službenog početka komemoracije, kada tamo nije bio nitko od ostalih uzvanika. 

Rekao je kako bi imao problem kada bi tu bio s predstavnicima Vlade, ali i predsjednikom Srpskom narodnog vijeća Miloradom Pupovcem, jer je on u Hrvatskom saboru rekao da je Hrvatska vojska počinila etničko čišćenje u Oluji. 

Ustvrdio je kako je Pupovac došao na Filozofski fakultet jer je bio “razmijenjen za fotokopirni stroj” te istaknuo i da je on bio dio tadašnjeg sustava. 

“Kad je fotokopirni stroj došao na Filozofski fakultet, to je tada bilo kao radio stanica, mogao si dići revoluciju, tako je Pupovac došao iz partije na faks. Pupovac je bio dio tog sustava, tko god je radio za partiju, bio je svjestan svega toga”, rekao je. 

Na pitanje zašto Njemačka danas nema otvorenih pitanja sa židovskom zajednicom, a Hrvatska ima, Milanović je rekao da je to zbog toga što imamo “manipulativnu udbašku kukavelj u Banskim dvorima”. 

Odgovarajući novinarima na pitanje zašto on ništa nije napravio po tom pitanju dok je bio premijer, rekao je da se “mlatio s crnokošuljašima pet godina”, ali i da je bio “plahe naravi”. Dodaje kako je smatrao stvar riješenom jer su već tada postojale odluke Ustavnog suda, koje su po sili jače od zakona.

Molbe za pomilovanje više neće ići u Ministarstvo pravosuđa

Komentirao je i to što zahtjevi za pomilovanja, prije dolaska u Ured predsjednika, idu u Ministarstvo pravosuđa, poručivši da to više tako neće biti. 

“Buduće molbe za pomilovanje neće ići u Ministarstvo pravosuđa, to je još jedna od nezakonitih protuustavnih uzurpacija ove bande koja je osuđena za kriminal. To je izričita i izravna ustavna nadležnost, ovlaštenje i u stvari, nepotreban teret, predsjednika Republike”, poručio je.

Osvrnuo se i na saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića, koji je jučer postavio pitanje “uzima li Milanović neke stimulanse”. Ponovo je optužio Zekanovića da je njegov politički zaokret prema HDZ-u kupljen.  

“Kako se zove prelazak uskršnjeg Zekanovića? Tko mu je platio da pređe HDZ-u? To je korupcija. Taj tip to radi za keš, izravno ili neizravno, sto posto”, ustvrdio je Milanović i pozvao DORH da to istraži. 


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 22.04.2022.