Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.

Optuženi su za raketiranje kolone izbjeglica na cesti kod Bosanskog Petrovca. Sud je objavio da je identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece i 24 ranjenih. Hrvatska osporava srbijanskom pravosuđu nadležnost, pa i pravo na pokretanje postupka. Među ostalim, i zato što je te događaje već istražio Haški sud. Odluku beogradskog suda – komentirali su premijer i predsjednik.Hrvatska ne prihvaća da srbijansko tužiteljstvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana na teritoriju koji nije Srbija prenosi HRT.

Plenković je odbacio i srbijansku regionalnu jurisdikciju.Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo.. da nam ta zemlja sada glumi nekakvo tužiteljstvo ili sud, to neće proći.

Kazao je i da je Hrvatska dogovorom htjela riješiti taj problem, ali su se sa srbijanske strane na to oglušili.Ako se za naš prijedlog za suradnjom ne trza, a onda serviraju ovakvi dokumenti iz kuhinje u Beogradu, to neće proći i to vrlo jasno kažemo, naglasio je premijer.

Nakon objave da je srbijanski sud potvrdio optužnice protiv hrvatskih vlasti predsjednik Zoran Milanović uputio je poruku Beogradu. Rekao je da Srbija mora odlučiti kamo želi.

‘Oni se žele uspoređivati s Turskom, ali Turska ne želi u EU. Srbija mora odlučiti gdje želi. Ako želi u EU, sutra imati euro, ne znam kako misle preživjeti i napredovati bez toga, onda će se morati ponašati prema određenim kriterijima. Te kriterije će Hrvatska ako se mene pita i koliko me se pita tražiti od drugih da je poštuju’, rekao je Milanović.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.06.2022.