Zastupnik DP-a Ive Ćaleta-Car na aktualnom satu u Saboru postavio je pitanje ministru demografije i useljeništva Ivanu Šipiću: ”Za mene osobno je tema demografije uvijek bila tema svih tema i uvijek sam je stavljao u fokus svog osobnog političkog djelovanja, vodeći se pritom jednostavnom filozofijom, a to je da bez demografije nema ni ničeg drugog jer druge teme ni nemaju previše smisla ako nas za 50 ili 100 godina ovdje više neće biti”.

”Ministre, koji su vaši prvi koraci u novom ministarstvu i u kojoj je fazi njegovo strukturiranje?”

Ministarstvo demografije i useljeništva donijelo odluku koja bi vas mogla zanimati

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeSubota, 15. lipnja 2024.

Ivan Šipić: ”Demografija bi trebala biti nadstranačko pitanje i u skladu s tim smo odgovorno i savjesno pristupili izradi Uredbe o ustrojstvu i djelokrugu rada Ministarstva. Ministarstvo se temelji na donošenju bitne strategije iz ožujka ove godine, a to je Strategija demografske revitalizacije RH do 2033. godine.

Ona je temelj djelokruga rada, a rezultirat će sektorima i brojnim pravcima, a u prvom redu akcijskim planom iz kojeg će potom niknuti operativni planovi, a da bi sve to skupa bilo oplemenjeno, bio je potreban napor mnogih, poput struke te lokalne samouprave, gradova, općina i županija. Vjerujem da će Vlada već ovaj tjedan donijeti Uredbu, te nam slijedi unutarnji pravilnik, sistematizacija, preslagivanje, dovođenje novih ljudi, priprema za natječaje stručnih kadrova itd. Mi ćemo kroz programe i akcijske planove nastojati doći s programom pred našu Vladu, a s ciljem unaprjeđenja demografske revitalizacije te iskoraka po pitanju naših iseljenika, i to, vjerujem, već kroz sljedeći proračun”.

Pozivam sve da daju svoj doprinos primjerom i praksom, a mi nikome nećemo zatvoriti vrata po pitanju suradnje!”, odgovorio je ministar.


Što bi se u RH trebalo promijeniti kako bi brzi povratak hrvatskog iseljeništva/dijaspore i njihovih potomaka uopće bio moguć?

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeSubota, 15. lipnja 2024.

Autor: CroExpress Datum objave: 20.06.2024.