Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak da Srbija podizanjem optužnica pokušava promijeniti karakter VRO “Oluja”, što neće proći, i poručio da će Hrvatska zaštititi sve hrvatske branitelje, generale, časnike i pilote.

“Teza vezana za pokušaje promjene karaktera Vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ neće proći. Međunarodni sud u Haagu donio je jasan pravorijek i ocjenu ‘Oluje’, ona je bila legitimna operacija kojom je Hrvatska oslobodila svoj prostor, koji su okupirale postrojbe JNA, uz pomoć pobunjenih Srba”, rekao je Medved u Sunji komentirajući optužnice srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota.

Politički motivirane optužnice

Na sunjskom području obilježena je 31. godišnjice vojno redarstvene akcije “Brđani 91” te sudjelovanje pripadnika 2. gardijske brigade “Grom” u obrani Sunje u Domovinskom ratu.

Medved je u izjavi novinarima ocijenio kako se radi o politički motiviranim optužnicama.

“Srbija nije smogla snage suočiti se sa svojom prošlošću, s ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, potom na BiH, a nakon toga i na Kosovo. Hrvatska je vodila pravedan, obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat”, poručio je.

Napomenuo je da su u stalnom kontaktu s optuženim pilotima i najavio da će ovoga tjedna održati sastanak kako bi analizirali sve što se događa. 

Hrvatska do danas nije zaprimila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji, stoga se sve o čemu se govori zasniva na objavama režimskih medija u Srbiji.

Vučićevi tabloidi najavili nove kaznene prijave

Medved kaže da je kroz režimske Vučićeve tabloide upoznat i s najavom kaznenih prijava protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera za upotrebu Ratnog zrakoplovstva, te generala Pavla Miljavca.

“Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, sve hrvatske branitelje, sve hrvatske časnike. Zaštitit ćemo ih čvrsto, onako kako su branitelji obranili i oslobodili Hrvatsku – tako će Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem čvrsto stati u zaštitu istine i dostojanstva Domovinskog rata, kao i svih branitelja”, ustvrdio je.

Medved smatra da Srbija nema nikakve konkretne dokaze protiv hrvatskih pilota već kroz optužnice pokušava sve poteškoće s kojima se suočava – poglavito onim vezanim za Kosovo, preusmjeriti na Hrvatsku kako bi izmijenila karakter Domovinskog rata.

Optužnica radi raketiranja kolone izbjeglica

“To im neće uspjeti, Domovinski rat je najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom tragu ćemo nastaviti raditi”, poručio je.

Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv pripadnika HRZ-a Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Četvoricu pilota tereti se da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.08.2022.