Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je u utorak da će šengenski prostor ponovno biti potpuno funkcionalan tek kada se donese učinkovit pravni okvir sa što manje izuzetaka, prenijela je agencija STA.

Ministri iz Slovenije, Hrvatske i Austrije, članica Salzburškog foruma, razgovarali su u Brdu kod Kranja o funkcioniranju šengenske zone.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je rekao da taj prostor trenutno ne funkcionira, a hrvatski Davor Božinović istaknuo da Hrvatska ima najdužu vanjsku granicu i uvjerio kolege da hrvatski policajci čine sve što mogu da bi je kontrolirali, navodi agencija.

Rješenja moraju biti navedena u legislativi koja među ostalim ukljujuće Pakt o migracijama, ali mora uključivati i izmjene Šengenskog pravilnika, rekao je Poklukar na konferenicji za novinare nakon sastanka.

Da bi šengenski prostor funkcionirao, treba bolje kontrolirati vanjske granice, izjavio je Karner dodajući da bi Europska komisija trebala u to više investirati.

Trojica ministara su se suglasila da njihove zemlje trebaju bliskije surađivati međusobno i s državama zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčara, prenijela je agencija.

Na sastanku su bili i ministri iz Rumunjske i Bugarske kojima je Karner rekao da je Austrija spremna dopustiti njihovo priključenje šengenskoj zoni u zračnom prometu.

Pojasnio bi da bi kopnene granice ostale u sadašnjem statusu i da Rumunjska i Bugarska ne bi službeno bile članice zone, ali bi se ukinula ograničenja u zračnom prometu u kojem sada nastaju gužve zbog provjere dokumenata. Odluka o ulasku dviju zemalja u “zračni Schengen” je na Europskoj komisiji, dodao je.

Europski ministri unutarnjih poslova su u prosincu prošle godine odbili članstvo tih dviju zemalja, najviše zbog protivljenja Austrije, zbog porasta broja ilegalnih migranata tzv. balkanskom rutom.

Uoči konferencije – potpredsjednik hrvatske Vlade, ministar Davor Božinović sastao se s austrijskim i slovenskim kolegama. Jedna od glavnih tema su ilegalne migracije. 

– Činjenica je da sigurnost na razini Europske unije i šengenske zone nije najbolja, s tim smo se svi danas ložili. Mogu zaključiti da je zbog toga potrebno da u učinkovitom pravnim okviru imamo čim manje posebnih izuzetaka, rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar. 

– Trenutačna situacija pokazuje kako je nužno pronaći dobre mjere zaštite vanjskih granica šengenske zone te da je njegova dosljedna provedba veoma važna, dodao je.

– Ono što je naš cilj, što nam je zajednički cilj na razini Europske unije, to je da taj proces bude reguliran, da bude jasan, da budu poznata pravila igre kako migracijskoj populaciji, tako i svim državama koje su na tom putu, preko kojih migranti tranzitiraju da bi došli na područje Europske unije, naglasio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.12.2023.