Mješovita hrvatska klapa Kartolina iz Windsora, Kanada slavi 10. obljetnicu djelovanja povodom koje poziva na multimedijalnu predstavu 12. travnja 2024. u Capitol Theatre Windsor koja će uključivati premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o klapi Kartolina i pjevačkog nastupa njihovih triju klapa: Kartolina, Fritule i Berekin.

Hrvatska Klapa Kartolina iz Kanade poziva na događaj koji će se održati u petak, 12. travnja u Windsoru, u 19:30 sati povodom 10. obljetnice njihova djelovanja, u sklopu kojeg će održati multimedijalnu predstavu u Capitol Theatre Windsor koja će uključivati premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o klapi Kartolina i pjevačkog nastupa njihovih triju klapa: Kartolina, Fritule i Berekin.

Dokumentarni film je sažeta retrospektiva rada u kojem će biti premijerno prikazana i dva video spota; Poljička i Hallelujah. Pjesma Poljička opisuje povijest i ljepote Poljica, povijesne i samostalne knežije koja je postojala na području između Splita i Omiša od 13. do 19. stoljeća, a kroz video spot se isprepliće i njihova klapska priča iz hrvatske dijaspore.

Pjesma ima značajnu ulogu u njihovu radu kao debitantski glazbeni aranžman voditeljice klape Višnje Tijardović (tekst A. Mekinić), a premijerna izvedba će biti posvećena nadolazećem danu sv. Jurja, sveca zaštitnika Poljica. Pjesma Hallelujah je a’cappella obrada poznate pjesme Leonarda Cohena, gdje je aranžman i treća kitica na hrvatskom jeziku također uradak voditeljice Tijardović.

Ovaj video, spot je hommage životu i radu Leonarda Cohena i u njemu se vide motivi nadahnuti njegovim video uradcima i religioznim motivima, potaknuti stihovima treće kitice, koja se temelji na  poimanju vjere članova klape Kartolina. Oba video spota su snimana na lokacijama u Hrvatskoj i Kanadi.

U sklopu programa bit će prikazan i video spot crkvenog zbora hrvatske župe Sv. Franje Asiškog iz Windsora, a po završetku programa predviđeno je druženje i domjenak u kavani teatra.

Ovaj projekt je ostvaren uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Klapa zahvaljuje svima koji su sudjelovali, doprinijeli i podržali ih  u provedbi ovog projekta, u prvom redu  obiteljima, a zatim slijedom: Reginald Tiessen, Elizabeth Graham, Ivan Perić, Josip Rogošić, Ante Mekinić, Goran Mikas, Mira i Ante Kuvačić, don Ante Mateljan i katedrala Sv. Dujma Split, Windsor Shaar Hashomayim congregation, Windsor Airport Authority, Foto Studio Iris Ban i Antonio Stipinović.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.02.2024.