U restoranu “Panorama” u Livnu održana je druga po redu modna revija osoba s invaliditetom pod nazivom “Mogu, znam, hoću”, povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

Reviju su organizirale dvije livanjske udruge, “Put u život – PUŽ”, udruga roditelja djece sa smetnjama u razvoju, i Marijanska vinkovska mladež u BiH (MVM).

Više od 400 posjetitelja imalo je priliku vidjeti hrabre sudionike, od najmlađih do najstarijih, kako hrabro prezentiraju modnu odjeću koju su im za tu priliku osigurale modne kuće i saloni.

Frizure i šminku osigurali su saloni, a veliki doprinos organizaciji pružili su brojni sponzori. No, istaknuto je da bi cijeli događaj bio nemoguć bez 30-ak volontera iz MVM-a koji su podržavali djecu od samog osnivanja Udruge “PUŽ”.

Posebno iznenađenje za posjetitelje predstavila je Anita Matić sa svojom prijateljicom Anteom Miloloža, noseći elegantne crne haljine sa šeširima i cipelama s potpeticama.

Volonteri iz MVM-a ističu kako su ta djeca pokazala da traže malo, a daju puno više, te su se mnogi od njih veoma emotivno vezali za sudionike revije.

Matea Vukadin, jedna od volonterki, istakla je da je ljubav prema tim djeci inspirirala njezin odabir zanimanja logopeda te da je njezino volontiranje u Udruzi “PUŽ” i MVM-u ispunjeno ljubavlju.

Revija je bila prožeta veseljem i plesom, a Pužići su svojim nastupima oduševili publiku koja ih je ispratila burnim pljeskom.

Cilj revije, prema riječima organizatora, bio je pokazati što osobe s poteškoćama u razvoju mogu postići pod motom “Mogu, znam, hoću”.

Edukacijska rehabilitatorica Matea Visković izrazila je nadu da će iz dosadašnjih akcija preći na konkretnije korake, uključujući zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Svi posjetitelji događaja su ulaznicom donirali 30 KM ili više, a prikupljena sredstva bit će iskorištena za rad Udruge i organizaciju budućih aktivnosti za štićenike.

Ovo je već četvrta godina zaredom kako se Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava u Livnu, svaki put na poseban način, donoseći osmijeh i radost kako sudionicima tako i posjetiteljima.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.03.2024.