Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodio je na Uskrs svečanu misu u splitskoj prvostolnici sv. Duje poručivši kako slavimo događaj koji je promijenio svijet, koji je dao smisao ljudskom životu.

Na početku homilije je rekao da su se vjernici okupili da proslave Dan Gospodnji, spomen na Isusovo uskrsnuće, te da se slavi događaj koji je promijenio svijet, koji je dao smisao ljudskom životu.

Kada je na Veliki petak, na križu u teškim mukama, završio svoj ovozemaljski život Bogočovjek Isus Krist, s njim su umrle i sve nade koje su njegovi učenici u njega polagali, kazao je Križić i nastavio da su se, razočarani, od njega udaljili i njih pod križem više nema.

“Razbježali su se u strahu da ne bi i sami došli na udar Isusovih neprijatelja. Osim toga razbijena su im sva nadanja da je taj čovjek Isus donio svijetu nešto novo što će radikalno promijeniti ljudski život u ovome svijetu. Oni su bili svjedoci mnogih Isusovih čudesa, božanske moći koju je on posjedovao, da bi na kraju, na šokantan način, postali svjedoci njegove potpune nemoći u procesu muke i stradanja. Isus je učenicima o svojoj muci i smrti govorio u više navrata. I uvijek bi naglasio da će on treći dan uskrsnuti. Ali taj navještaj trećeg dana i uskrsnuća teško je dopirao do njihova srca i uma. Patnja i smrt, kako onda tako i danas, ima svoj zastrašujući aspekt koji se silno opire vjeri u uskrsnuće”, poručio je Križić.

Fr. Ivan Dominik Iličić: Dragi prijatelji radujmo se u Gospodinu živome i uskrslome… ❤️ #vjera

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Nedjelja, 31. ožujka 2024.

Kaže da nema vjere u uskrsnuće bez iskustva jakog susreta sa živim Bogom, a vjerovati ne znači znati da je Isus uskrsnuo, nego iskusiti njegovu blizinu, iskusiti njega kao uskrsnuće i život. Križić je poručio da bi se vjerovalo potreban je direktni osobni susret s Isusom. Vjera nije teorija, nije ideologija. Vjera je iskustvo Boga. Bez tog iskustva prave vjere nema.

“Isusovo uskrsnuće je događaj koji daje smisao našem životu. To je dan pobjede života nad smrću. To je dan koji je dao smisao i svim našim životnim patnjama. Uskrs nam govori da patnje u našem životu imaju svoje granice koje ne mogu prijeći. One jednom završavaju. Čovjeku se otvara vječnost za kojom čezne svako ljudsko biće. I ni s čim manjim od toga čovjek ne može biti zadovoljan. Uskrs je tome navještaj i najveće jamstvo. Amen” zaključio je na kraju nadbiskup Zdenko Križić.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.03.2024.