Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

Spomen Kristova uskrsnuća diljem Hrvatske i iseljenišva proslavit će se svečanim misama, a običaj, koji se prakticira i danas, bilo je nošenje hrane na blagoslov na ranojutarnju misu.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavilo se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Don Tomislav Lukač: Puno je dokaza da je #Isus uskrsnuo… #vjera

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Nedjelja, 31. ožujka 2024.

Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoga tjedna pa se Crkva na Veliki četvrtak prisjećala Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak bio je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se nisu služile mise nego obilježava Muka Gospodnja. Velika subota bila je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenoga trodnevlja pa je taj dan uvečer Crkva počela vazmeno bdijenje.

#Stipe i #Jure rođeni su i žive u #Njemačkoj, ali za Uskrs obavezno dolaze u rodni kraj svojih predaka. Pogledajte izvrstan prilog HRT Vijesti

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Subota, 30. ožujka 2024.

Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh, te slastice.

Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.

Već niz godina Hrvati iz Züricha predvođeni svojim svećenicima HKM Zürich rano izjutra na Veliki petak pohode Gospino svetište ❤️

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike HrvatskeSubota, 30. ožujka 2024.

Djeca su se za Uskrs igrala tradicijskim igrama u koje su uključene pisanice poput: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl. U igri tuckanja jajima, uzme se svoje jaje i izabere se protivnika. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

U srednjem dijelu gornje Hrvatske, posebice u Prigorju i Zagorju, postoji tzv. pohod raspetnika ili križičara.

Postoji mnogo crkvenih pjesama koje opjevavaju Isusovu muku, raspeće i uskrsnuće. U hrvatskoj uskrsnoj tradiciji najpoznatije su Kraljice neba, Uskrsnu Isus doista, Na nebu zora rudi i dr. Poznato je oko 100 skladbi, koje se pjevaju kao uskrsne pjesme od Velike subote do Duhova, ali samo oko 30-ak ih se i danas pjeva.

#VELIKA #SUBOTA JE DAN TIŠINE I BDJENJA- #Isuse, hvala ti ❤️ Stjepan Hauser odsvirao je tradicionalnu kršćansku himnu Nearer, My God, to Thee (Bliže, o Bože moj). Jednostavno predivnoooo 🙏

Objavljuje CroExpress – informativni medij Hrvata izvan Republike Hrvatske u Subota, 30. ožujka 2024.

Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa). Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, onda Uskrs može biti samo unutar toga vremena.

Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 30.03.2024.