Autor: Z.S./tportal

Joško Lokas, 38-godišnji ekonomist, došao je krajem prošlog desetljeća iz rodne Njemačke u Hrvatsku. Kako kaže, napustio je direktorsku poziciju kako bi se vratio u zemlju svojih predaka.

‘U Njemačkoj sam radio za nekoliko multinacionalnih korporacija da bi zatim bio direktor prehrambene tvrtke sa 100 milijuna eura prihoda. Tri godine sam to radio nakon čega sam se odlučio vratiti u zemlju svojih predaka. Želja mi je bila prezentirati strancima Hrvatsku kakav je nekad bila’, kaže Lokas za tportal.

Dvije godine je na ledini u Pakovu Selu na 15.000 kvadrata gradio svoj etnoland, rekonstrukciju tipičnog sela šibenskog zaleđa u kojem posjetitelji mogu upoznati život dalmatinske Zagore u prošlosti. Etnoland je otvorio 2007. Na pitanje je li mu žao što je došao u Hrvatsku odgovara:

‘Naravno da bi kao i svaki poduzetnik volio da je sve brže, efikasnije i jeftinije, ali što se meni vrijedi ljutiti na administraciju kad je onakva kakva je. Ja je kao pojedinac teško mogu promijeniti. Mlada samo država koja se još uči’, ističe Lokas. No, ipak ga ljuti da normalno posluju oni koji duguju za porez ili ne plaćaju radnike. Kaže kako budale ispadaju upravo oni koji uredno rade. 

Datum objave: 15.09.2014.