„Zahvaljujući i ovom natječaju, zahvaljujući ljubavi prema hrvatskom jeziku, i naša zajednička domovina Hrvatska će uvijek biti s njima, gdje god da živjeli. I to je ono što je važno.“

Po prvi puta, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, raspisalo je Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina.

Cilj je Natječaja unaprjeđenje hrvatske suvremene drame, povećanje mogućnosti profesionalnoga angažmana mladih autora/autorica, jačanje hrvatskoga zajedništva te očuvanje hrvatskoga jezika, kulture i identiteta.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik naglasio je kako su u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske svjesni kako poznavanje hrvatskoga jezika ima nemjerljivo značenje za očuvanje, ali i za razvoj hrvatskoga identiteta u svijetu „Želja nam je i cilj, i putem ovog projekta, potaknuti mlade širom svijeta da svoju kreativnost, spisateljski talent izraze upravo na hrvatskom jeziku – jeziku koji ih povezuje s domovinom njihovih predaka, baka i djedova. Jeziku koji je temelj i potvrda identiteta jednog naroda – u ovom slučaju hrvatskog naroda.“ – rekao je Milas i dodao kako je uvjeren da će Natječaj pobuditi veliki interes u hrvatskim zajednicama diljem svijeta „S pravom se kaže da je jezik prava domovina. Zahvaljujući i ovom natječaju, zahvaljujući ljubavi prema hrvatskom jeziku, i naša zajednička domovina Hrvatska će uvijek biti s njima, gdje god da živjeli. I to je ono što je važno.“,  poručio je Milas te podsjetio kako je Ured, u posljednje četiri godine, značajne iskorake napravio upravo u ovom području – povećan je broj stipendija za učenje hrvatskoga jezika na sveučilišnim tečajevima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, kao i za mentorirani online tečaj hrvatskoga jezika HIT-1. K tome, trajno je omogućen besplatan pristup internetskim tečajevima razine A1 i A2 kojima je do danas pristupilo više od 7.000 korisnika.

Od 2018. godine omogućen je upis na studijske programe  u posebnoj upisnoj kvoti za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva na Sveučilištu u Zagrebu, Zadru i Osijeku, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

Također,  nakon dugo godina, uspostavljena su 4 nova lektorata hrvatskoga jezika od posebne važnosti za Hrvate izvan Republike Hrvatske: Sveučilište Zapad u Temišvaru, Rumunjska, Sveučilište Magallanes u Punta Arenasu, Čile, Sveučilište u Novome Sadu, Srbija i Visoka pedagoška škola Gradišće u Željeznom, Austrija (prvi lektorat hrvatskoga jezika u državama njemačkog govornog područja).

Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina otvoren je do 1. siječnja 2021. godine.

Autor/ica najboljeg dramskog teksta bit će proglašen/a laureatom „Nagrade za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina“ koja se sastoji od plakete i novčanog dijela nagrade. Plakete i novčane nagrade bit će dodijeljene i autorima/icama drugoplasiranog i trećeplasiranoga dramskog teksta.

Najbolji dramski tekst bit će praizveden u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru tijekom 2021. godine, a predstava uvrštena u redovni repertoar HNK Mostar.

Detaljnije o Natječaju na https://hrvatiizvanrh.gov.hr/


Autor: CroExpress Datum objave: 15.09.2020.