Autor: Z.S./Crometeo/Kaportal/Hina
Nestor se oko ponoći približio najzapadnijim krajevima unutrašnjosti Hrvatske! Hrvatsku su u četvrtak ujutro zapljusnule velike količine kiše.Kako prenosi Hina,  zbog obilnih kiša proglašena je redovna obrana od poplave na rijeci Bednji u Varaždinskoj županiji, a u Krapinsko-zagorskoj županiji poplavljeni su podrumi kuća na području Krapine te općina Sveti Križ Začertje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice.
Kako piše Crometeo, fronta je sporo pokretna i bogata vlagom, tako da su već do jutra u mnogim krajevima izmjerene vrlo velike količine kiše uz čestu i jaku grmljavinu. Izraženija oborinska pruga se protezala od Istre, preko Kvarnera, Gorskog kotara do središnjih i sjeverozapadnih krajeva unutrašnjosti.
O velikoj količini padalina svjedoči da je primjerice u Krapini, samo jutros do 8 sati palo ekstremnih 109 mm kiše. To je od dostupnih podataka sa Ogimeta i najveća količina kiše u zadnja 24 sata u Europi. U Varaždinu je do 8 sati palo 49.8 mm kiše, što je više od polovice mjesečnog prosjeka za kolovoz (90.2 mm).
Po podacima sa mreže pljusak.com najviše kiše (do 11.30 sati) je palo u sjeverozapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti. Već je na većini postaja palo preko 30 mm, a zasad su najveće količine: Črešnjevo 81 mm, Trnovec Bartolovečki 71 mm, Mala Subotica 63 mm, Čakovec 60 mm, Tuhelj 59 mm…Kiša i dalje pada, a već ima dojava o poplavama na području Bednje.
U Gorskom kotaru je u Velikoj lešnici palo 69 mm kiše. Velika količina kiše je pala i na Kvarneru, Na postaji Krk Njivice je do 11.30 palo 57 mm, u Baškoj 56 mm.
Oko 6 sati je jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo područje Karlovca. Kako piše Kaportal, nevrijeme je bilo praćeno tučom promjera od dva do 5 centimetara i udarima vjetra od 60 kilometara na sat. Srušen je veliki broj drveća, tako da su sve raspoložive ekipe na terenu. Na DHMZ postaji u Karlovcu je do 8 sati izmjereno 27 mm kiše. Na postaji Mala Švarča je do podneva već palo 51 mm kiše. Kiša je nastavila padati i tijekom prijepodneva tako da su dijelovi grada opet poplavljeni, javlja kaportal.
U zapadnim je krajevima unutrašnjosti osjetno osvježilo, pa prijepodne protječe uz velike temperaturne razlike u zemlji. Primjerice, u 11 sati u Krapini, Čakovcu, Varaždinu samo 14˘C, a u Kninu čak 31°C.
Na sjeverozapadu unutrašnjosti se oko podneva mjere temperature od 14 do 16°C, dok se na istoku Slavonije još mjeri do 25°C. Na Jadranu se temperature sredinom dana kreću od 20°C na sjeveru do 30°C na jugu.

https://www.youtube.com/watch?v=UWp1ejL_4S0

Datum objave: 14.08.2014.