Autor: CroExpress/Stjepan Starčević

Nikole Jukić je svestrana umjetnica, popularna diljem iseljeništva. Osim što pjeva, Nicole piše pjesme, svira klavir i violinu. 2011. godine je izašao njezin album prvijenac pod nazivom ‘Free’. Pjesme predstavljaju mješavinu energičnih ritmova i laganih balada koje ‚zadiru u dušu’. Od strane njemačkog Popstiftunga ‘Free’ je proglašen najboljim albumom na engleskom jeziku. Nedugo zatim snima i prvi spot za pjesmu ‚Homeless’. Nedavno je izdala novi album ‚Unplugged‘. Glazbeni kritičari kažu da Nicole posjeduje veliki talent , te joj predskazali blistavu karijeru. Dobru saradnju uspostavila je s glazbenim producentom Cristianom Lohrom u čijem su studiju u Abensbergu snimala i slavna imena poput Gianne Nannini i Joss Stone.

Nicole, kako je sve počelo?

Još kao djevojčica s četiri godine bila sam presretna što mogu nešto dobro napraviti za ljude zajedno sa svojom šestoročlanom obitelji. Često smo izazivali pažnju glazbenim nastupima i mini turnejama diljem Njemačke. Ti nastupi su bili isključivo humanitarne prirode, tim aktivnostima pomagali smo potrebitima.

Završili ste studij glazbe i germanistike, predajete u školi, pjevate u više glazbenih skupina, pišete i skadate pjesme. Kako sve to stižete uskladiti?


Sve što radim, radim iz zadovoljstva i ljubavi. Dakako, ponekad nemam dovoljno vremena za sebe, ali to mi ne smeta. Želim da sve dobro funkcionira kako bi i moji učenici bili sretni. Stajati na pozornici s drugim, prekrasnim glazbenicima i izvoditi glazbena djela, za mene je znak blaženstva. Svjesna sam, da druge ljude mogu učiniti sretnima, samo ako sam i ja sretna.

Nagrade za Vaš rad nisu izostale. Naprotiv.


Da. Posebno mi je draga Večenjakova domovnica. nagrada iz 2008. godine. Dvije godine kasnije Kunstpreis, što me jako dirnulo. Radi se o nagradi koju mi je dodijelio moj rodni grad Kassel. Na kantautorskom natječaju ‘Troubadour’ u Berlinu izborila sam se za drugo mjesto.

Vi ste višestrana umjetnica. Pjevate RnB, soul, pop, jazz, svirate klavir i violinu. Da li još uvijek tražite neki svoj pravac ili će Vaši slušatelji i nadalje biti nagrađivani izvrsnim baladama, soul i jazz pjesmama?


Ja sam već davno odabrala svoj put, ne vežem se ni za jedan stil. Pišem o onome što dolazi iz moje nutrine, bez razmišljanja je li to pop, jazz, soul ili što drugo. To što radim mora biti iskreno i autentično. Iz tog razloga se ne želim vezati ni za jedan stil, jer ne znam što ću sutra raditi, možda posve drugi stil Hip Hop, House… Divim se nekim poznatim i manje poznatim umjetnicima. Od poznatih navela bih Joss Stone i Jamie Cullum, a od manje poznatih svakako moje glazbene kolege od kojih sam mnogo naučila i svakodnevno učim. Susreti s drugim osobama su vrlo važni i mogu ili imaju utjecaja na moju glazbu.

Što mislite o DORI, Hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije?


Mislim da je to jako lijepa priredba. Također mislim da je dobro da učesnike ocjenjuje sručni žiri i publika. U Njemačkoj se takav sustav ocjenjivanja pokazao plodonosnim. Od srca bih rado predstavila Hrvatsku na natjecanju za pjesmu Eurovizije.

BIOGRAFIJA


Nicole Jukić je rođena 1986. godine u Kasselu, diplomirala je glazbu i germanistiku, te pohađala intenzivni tečaj pjevanja u Hamburgu. Danas predaje na glazbenoj školi u Hegelsbergu i u Guxhagenu. Aktivna je i na hrvatskoj glazbenoj sceni u Njemačkoj, gdje je bila članica hrvatskog glazbenog sastava ‘Crounitas’. Hrvatsku redovito posjećuje, a Jadransko more joj, priznaje, služi kao inspiracija za pisanje novih pjesama. 2008. godine je dobila priznanje Večernjeg lista za najpopularniju hrvatsku pjevačicu u iseljeništvu, a 2010. godine nagradu grada Kassela ‘Kunstpreis’. Primila je i umjetničku stipendiju zaklade dr. Wolfgang Zippel. Na međunarodnom natjecanju talenata „Troubadour“ osvojila je odlično drugo mjesto. Njezin novi album nosi naziv ‘Unplagged’.

Datum objave: 27.06.2014.