Njemačke vlasti očekuju val antisemitskih napada na židovske objekte u Njemačkoj, ali i prosvjede ispred veleposlanstava zemalja koje podržavaju Izrael, prije svega SAD-a, javljaju njemački mediji u petak, prenoseći da vlasti jačaju mjere sigurnosti. 

“Povisili smo stupanj sigurnosti ispred židovskih objekata u Njemačkoj poput sinagoga ili škola”, rekao je direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench.

Očekuju se i pojačani prosvjedi ispred predstavništava Izraela, ali i SAD-a, i to bez obzira na to je li izdana dozvola za okupljanje.

Hamas je preko kanala Telegram za ovaj petak pozvao na prosvjedne skupove diljem Europe. Prema internim spisima koje su dobili na uvid neki njemački mediji poput dnevnika Koelner Stadtanzeiger, Savezni ured ne isključuje ni mogućnost da Hamas svoje sljedbenike pozove i na poduzimanje napada na objekte poput sinagoga.

Pritom, kako se navodi, postoji opasnost od “spontanih slučajeva radikalizacije” osoba koje do sada nisu vlastima bile poznate kao pripadnici islamističke scene.

S obzirom na to da je Izrael od njemačke vlade zatražio i isporuku streljiva, BKA očekuje i napade na njemačku vojnu industriju i to ne samo islamista nego i ekstremnih ljevičarskih skupina.

Strah od incidenata u školama

Povjerenik savezne vlade za borbu protiv antisemitizma Felix Klein strahuje od porasta antisemitskog raspoloženja posebice u školama.

“Već sad imamo dojave o isticanju palestinskih zastava na njemačkim školama i pribojavamo se da će sukob u Izraelu biti prenesen i u njemačke škole”, kaže Klein.

Od migrantskog vala 2015/2016. povećao se udio arapskog stanovništva u Njemačkoj i to ne samo u većim gradovima.

Posljednjih godina se bilježi i porast broja napada na osobe koje ističu židovska obilježja poput nošenja Davidove zvijezde ili kipe, tradicionalnog pokrivala za glavu kod muškaraca.

U berlinskoj četvrti Neukoelln arapska zajednica je u subotu na ulicama otvoreno slavila pokolj Hamasa nad izraelskim civilima.

Njemački kancelar Olaf Scholz je u četvrtak najavio zabranu rada organizacije Samidoun, koja je do sada organizirala skupove na kojima su isticane antisemitske parole.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.10.2023.