Autor: Z.S./Deutsche Welle

Kako piše Deutsche Welle, gotovo svaki drugi bivši ‘gastarbajter’ u mirovini je pogođen ili ugrožen siromaštvom. Tako pokazuju rezultati studije zaklade Hans Böckler koja govori o socijalnom položaju i životu bivših gastarbajtera.

Tako primjerice mirovine žena koje su iz Italije stigle u Njemačku iznosi oko 476 eura. Mirovine Talijana koji su svoj radni vijek proveli u Njemačkoj su gotovo dvostruko više – 963 eura. Turski gastarbajteri imaju još niže mirovine – žene oko 363 eura, muškarci oko 742 eura. Za usporedbu, njemački umirovljenici u prosjeku imaju mirovine 1109 eura, a umirovljenice 572 eura.

Razlog tome je činjenica što su strani radnici u 60-tim i 70-tim godinama u Njemačkoj pronalazili uglavnom loše plaćene poslove. Samim time u mirovinsko osiguranje nisu uplaćivali mnogo i sada u skladu s time primaju i mirovine.

Prema definiciji EU-a siromašan ili ugrožen siromaštvom je onaj čija mirovina iznosi manje od 60 posto srednjih primanja. Kod osoba koje u Njemačkoj žive same to znači da mjesečno moraju živjeti s manje od 850 eura. Kod parova iznos je nešto veći – oko 1.300 eura. Postotak Nijemaca koji pripadaju ovoj grupi iznosi 12,5, dok kod bivših ‘gastarbajtera’ iznosi gotovo 42 posto. Iz podataka koji su izneseni može se zaključiti da u tih 42 posto uglavnom spadaju žene.

Datum objave: 11.09.2014.