U Rusiji je još uvijek aktivno preko 260 njemačkih poduzeća koje ostvaruju promet od preko 23 milijardi dolara, javlja njemački javni servis ARD u utorak.

“Njemačke tvrtke su 2022. ruskoj državi platile poreza u visini od 402 milijuna dolara”, javlja ARD pozivajući se na podatke School of Economics iz Kijeva.

Kako proizlazi iz istih podataka, u Rusiji su trenutno aktivna 262 poduzeća koja su u 2022. ostvarila promet u visini od 23,2 milijarde dolara.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., velik broj njemačkih poduzeća je napustio Rusiju, ali ih je mnogo veći broj, oko dvije trećine, ostao aktivan u toj zemlji.

Najveći promet je prošle godine s 3,4 milijardi dolara u Rusiji ostvario njemački trgovinski koncern Metro.

Predstavnici ove kompanije su dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung priopćili kako svojim poslovanjem u Rusiji ne krše sankcije koje je Europska unija uvela ovoj zemlji nakon početka napada na Ukrajinu.

“Naše poslovanje u punoj mjeri odgovara zahtjevima koje nalažu EU sankcije”, rekli su predstavnici Metroa koji su najavili da će i dalje ostati prisutni u Rusiji.

Druga po redu po prometu njemačka tvrtka u Rusiji, energetska kompanija Uniper, je najavila svoj skorašnji odlazak iz ove zemlje.

Prema pisanju ARD-a i ostala njemačka poduzeća aktivna u Rusiji ne krše sankcije EU-a.

Od zapadnih poduzeća od njemačkih su u Rusiji aktivnija jedino poduzeća iz SAD-a koja su 2022. ostvarila promet od 40 milijardi dolara i u rusku državnu blagajnu uplatili 712 milijuna dolara poreza.

Od zapadnih kompanija aktivnih u Rusiji najveći broj njih prihode ostvaruje preko prodaje duhana i alkohola pri čemu prednjače japanski Japan International Tobacco i američki Philip Morris. Među zapadne kompanije s najvećim prihodima se ubraja i švicarski Nestle.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 05.07.2023.