Autor: Z.S./Deutsche Welle

CDU-ov zastupnik u njemačkom parlamentu, Martin Patzelt, u otvorenom pismu poziva ljude da razmisle o udomljavanju izbjeglica u svojim privatnim kućama i stanovima. Patzelt je tako iznenadio javnost jer je u pokrajinama na kojima su na vlasti njegovi konzervativci uobičajen zajednički smještaj za izbjeglice.
Kako piše Deutsche Welle, Patzelt je više puta ugroženima ponudio smještaj u vlastitoj kući. U Njemačkoj svaka savezna pokrajina ima pravo odlučiti gdje i kako će izbjeglice zbrinuti. U Porajnju-Falačkoj čak 92 posto tražitelja azila živi odvojeno, dok je taj postotak u Saskoj tek 29 posto. Ostatak ih stanuje u izbjegličkim centrima koji su često van gradova i loše opremljeni. Trenutno je u središtu pozornosti medija Duisburg koji je ponudio izbjeglice smjestiti u šatore. To zasad nije učinjeno zbog negodovanja javnosti. 
Martin_Patzelt_2013.jpgMartin Patzelt (foto: Jürgen Paulig)
DW donosi iskustvo jednog Nijemca koji je u svojoj kući ugostio obitelj koja je uselila s Kavkaza. Dijete, otac i tudna majka živjeli su u 10 kvadratnih metara, a kupatilo i kuhinju dijelili su s 20 ljudi. Nakon što im je ponudio smještaj, s njim su ostali sedam mjeseci. Suživot naziva sjajnim razdobljem koje ga je kulturno vrlo obogatilo.
Patzelt je najavio kako će o svom prijedlogu razgovarati s kolegama iz parlamenta. 

Datum objave: 01.09.2014.