Autor: Z.S./funkhauseuropa.de

Njemački Bundesrat, predstavničko tijelo saveznih zemalja SR Njemačke, podržao je zakon o pravu na azil koji predviđa proširenje sigurnih zemalja na BiH, Makedoniju i Srbiju. Time se skraćuje postupak kod onih građana ovih zemalja koji dolaze u Njemačku podnijeti zahtjev za politički azil.

Kako piše funkhauseuropa.de, to znači da će se zahtjeve rješavati u roku od četiri tjedna umjesto dosadašnjih sedam mjeseci. Trenutno se ogromna većina tražitelja zahtjeva iz Srbije, BiH i Makedonije odbija jer ih Njemačka ne priznaje kao političke nego kao ekonomske izbjeglice.

Srbija se u prvih osam mjeseci ove godine nalazi na drugom mjestu na listi zemalja s najvećim brojem podnositelja zahtjeva za političkim azilom, i to odmah iza Sirije, a ispred Eritreje. Zbog velikog broja izbjeglica iz država zapadnog Balkana u zemlje Europske unije uvijek iznova se isticala i mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane ovih zemalja. Kod velikog broja podnositelja zahtjeva za azilom se radi o pripadnicima romske manjine.

Datum objave: 21.09.2014.