Obilježavanje 79. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se 17., 18. i 26. svibnja komemoracijama i misama, a Počasni bleiburški vod (PBV) izvijestio je da je sud u Austriji odlučio o povratu zemljišta na Bleiburškom polju u vlasništvo PBV-a.

U ime organizatora zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač i suorganizatora u liturgijskom dijelu glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić, rekli su u utorak na konferenciji za medije da će se u petak, 17. svibnja od 16 sati položiti vijenci i zapaliti svijeće pored spomenika Bleiburškim žrtvama na groblju u Unterloibachu i na Bleiburškom polju.

Od 18 sati služit će se sveta misa u župnoj Crkvi svetog Petra i Pavla u Bleiburgu koju će direktno prenositi Laudato TV, Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) te Hrvatski katolički radio (HKR).

U subotu, 18. svibnja, u 9,30 sati održat će se komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju gdje će državna izaslanstva predvođena predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položiti vijence i zapaliti svijeće. 

Potom će predstavnik HBK-a izmoliti molitvu, a predstavnik Mešihata Islamske zajednice u RH dovu. HRT, RTV HB i HKR, izravno će prenositi komemorativni skup s Mirogoja, kao i misu u 12,15 sati u Crkvi Muke Isusove u Maclju, a koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

U nedjelju, 26. svibnja u 12 sati, na Radimlji kod Stoca održat će se središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini. 

Zemaljski sud u Klagenfurtu vratio zemljište na Bleiburškom polju u vlasništvo PBV-a

Kovač je također izvijestio kako je Zemaljski sud u Klagenfurtu 12. ožujka odlučio da će se zemljište na Bleiburškom polju vratiti u vlasništvo PBV-a.

“Tu smo priču završili i sada možemo krenuti u obnovu. Ovih zadnjih par godina nismo mogli ništa raditi, došlo je do urušavanja, oštećenja i tako dalje, morat ćemo obnavljati i kapelu i spomenik”, rekao je.

Naglasio je kako u Austriji vode i drugu “bitku” oko vraćanja, kako kaže, povijesnog hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomenik na Bleiburškom polju. 

Eksperti iz Hrvatske za 13. svibnja dobili su poziv za svjedočenje pred mjerodavnim sudom, a Kovač se nada da će i taj postupak ići u njihovu korist, rekavši kako taj grb nije samo nacistički i ustaški jer datira prije NDH.

Treći sudski postupak se tiče pobijanja austrijske konvencije sa zakonskom snagom oko komemoracije u Bleiburgu koja kaže da je to asociranje na fašističke režime, a Kovač je, pozivajući se na slične presude, izrazio nadu da će pred Ustavnim sudom Austrije dokazati da je to “iskrivljena odluka” jer se “ne mogu zabraniti misa, molitva i komemoracija zbog nekoliko provokatora”. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.05.2024.