Prije dvadeset godina, 29. travnja 2003. godine u Zagrebu je preminuo umirovljeni stožerni general Janko Bobetko, jedna od ključnih osoba u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Ovih dana se obilježava dvadeseta godišnjica njegove smrti, a u petak 28. travnja 2023. godine izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položilo je vijenac, zapalilo svijeće i odalo počast bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH na gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

Stožerni general Janko Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. godine u mjestu Crnac kod Siska, a na početku Domovinskog rata uključio se u obranu zemlje na Banovini. Zbog svog ratnog iskustva i sposobnosti, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. godine dodijelio mu je čin generala zbora, nakon čega je preuzeo zapovjedništvo Južnog bojišta.

U svojoj vojničkoj karijeri vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu, a nakon toga, 20. studenoga 1992. godine, general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Na toj dužnosti vodio je operacije Maslenica i Medački džep, koje su imale ključnu ulogu u konačnoj pobjedi Hrvatske u Domovinskom ratu.

Za svoj vojnički uspjeh i doprinos obrani domovine, Janko Bobetko je dobio brojna priznanja i odlikovanja, među kojima su Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velika vojna zlatna medalja za hrabrost.

Svojim vojničkim znanjem, hrabrošću i vođenjem vojske u teškim vremenima, general Janko Bobetko ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Republike Hrvatske. Obilježavanje njegove smrti služi kao podsjetnik na njegov doprinos u obrani i stvaranju samostalne Hrvatske države te kao zahvalnost za njegovu žrtvu i hrabrost.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.04.2023.